HIT MAJSTORLUK IZ GRADIŠKE: MOBILNA PIVARA NA DVIJE I ČETIRI NOGE!

Ovom proizvodu nedostaju košare za čepove, ključ za pivo koji bi visio na kanapu, nema ni oznake o ograničenju brzine kretanja – kaže Ljubinko Čakalj.

Pred bosanskogradiškom malom privredom postavio se ozbiljan zadatak. Da li početi serijsku proizvodnju mobilne klupe sa gajbom piva ili ne? Rješenje je jednostavno, ali ne i potpuno završeno. Tako je Milan Vujatović, Zeničanin, koji penzionerske dane provodi pjevajući po potkozarskim selima predložio da u full paketu opreme ide i jastuk, koji bi se postavljao na ispražnjenu gajbu.

Slične kombinacije ima i Zoran Knežević iz Bok Jankovca kod Gradiške, inače specijalista za mast od gaveza i  druge meleme, o kojima smo već pisali.

„Treba raditi barem dvije verzije. Onu za Lijevče polje sa sve četiri jednake noge i onu za brdo, gdje bi dvije noge bile podrezane. A možda treba izbalansirati tovarni sa sjedećim dijelom, tako da klupa primi trojicu stokilaša, a da na prednjem dijelu stanu tri gajbe i naravno dupli točak, kao u „Fapa“ – kaže Knežević.

Sa prijedlogom se odmah složio iskusni  trgovac iz Liskovca Omer Demo.

„Ja ću donirati pivo za probnu seriju. Odmah ću nabaviti deset primjeraka za Liskovac, Čikule i Dubrave – rekao je Demo.

Zanimljiv prijedlog dospio je i do Ljubinka Čaklja, mašinskog inžinjera, inače vlasnika fabrike za preradu plastike. Predložili smo mu da pravi od plastike i gajbu i klupu.

„Bio bi to dobar i veoma prodajan i primjenjiv proizvod. Ali treba tu još dodataka, poput  košare za čepove, ključa za pivo koji bi visio na kanapu i znaka o ograničenju brzine kretanja – rekao je Čakalj.

Bilo kako bilo ovaj prototip proizvoda bez imena ujedinio je pivopije, a prednost mu je što umjesto piva može prevoziti i sokove. Jedino bi  u tom slučaju dnevni promet bio višestruko manji. Stručnjaci za marketing smatraju da bi ova mobilna klupa sa  gajbom piva i točkom bila podjednako hit u oba entiteta, pa čak i u regiji. Vjerovatno bi ovaj izzum bio isplativiji pored magistrale od mnogobrojnih štandova sa lubenicama, voćem, povrćem i medom. Ko  zna? Možda je ovo upravo hit dolazećeg ljeta u BiH? (aura.ba/ B. Grgić)