Hit izum Dorotee Marije Detelić iz Zagreba: MELEM KAPICA UKLANJA STRAŠNE GLAVOBOLJE

Dorotea je osmislila Melem kapicu s ugrađenim masažerima i ukapanim eteričnim uljima koja pomažu pri ublažavanju posljedica glavobolja na prirodan način. Ovu čudotvornu kapicu zasad još ne možete kupiti, ali bi se ubrzo mogla naći na tržištu

Da „na mladima svijet ostaje“ kazuje i priča mlade Zagrepčanke Dorotee Marije Detelić, koje je osmislila, sve su prilike, revolucionaran izum, koji će biti spasonosno rješenje protiov strašnih glavobolja za milione ljudi širom svijeta. Ideja se, kaže autorica, rodila iz njene vlastite muke, a njen izum je nagrađen u Hrvatskoj udruzi poduzetnika.

Doroteina „Melem kapica“ namijenjena je ljudima koji pate od glavobolje i ima čudotvoran učinak. Ugrađeni masažeri i ukapana eterična ulja pomažu pri ublažavanju posljedica glavobolja na prirodan način, bez teških posljedica koje izaziva često ispijanje lijekova protiv bolova.

 Muka je natjerala

Dorotei je ideja za kapicu pala na pamet jer se i sama godinama muči s teškim glavoboljama. Krivac za njenu muku je sužena žila u vratu, a bolove je bezuspješno pokušavala smiriti tabletama. Pila ih je često, sve više, raznih vrsta i naziva, a s vremenom su tablete sve manje djelovale na bolove u glavi, ali joj je zato stradavao želudac.

U strahu za svaki naredni dan, mjesece i godine, u njoj je sazrijevala ideja o čudotvornoj kapici koja bi, ako ne potpuno spriječila, a ono barem ublažavala strašne glavobolje.

–             Došla sam na ideju jer se odmalena borim s glavoboljama. Svaki put kad osjetim jak bol, pomislim koliko bi mi pomoglo da postoji lijek protiv glavobolje, a da to nisu štetne tablete – priča Dorotea.

Tako se rodila ideja za „melem kapu“. Te kape sadrže ugrađene masažere na baterijski pogon koji laganim masažama opuštaju glavu i pružaju umirujući efekt. Uz to sadrže ekstrakte eteričnih ulja.

–             Naučno je dokazano da ulje eukaliptusa i grejpa, mirisi metvice, lavande i rimske kamilice ublažavaju glavobolju te imaju opuštajuće djelovanje. Kape kao sve kape, grijale bi glavu, a zna se da toplina i tkanina koja lagano pritišće glavu pomažu pri glavoboljama – objašnjava Dorotea.

Dvije vrste kapica

Dorotea je osmislila dva načina na koji bi kapica oslobađala eterične mirise. U onoj jednostavnijoj varijanti ulje bi se nakapalo, a kad bi ishlapilo, postupak bi se ponovio. Sofisticiranija varijanta uključuje zagrijavanje ulja pomoću energije iz baterija. Baterije bi pokretale i ugrađene masažere koji bi se uključivali i isključivali pritiskom na dugme, ušiveno u kapicu.

Melem kapice namijenjene su svim uzrastima, prodavat će se u tri veličine – S, M i L – u raznim bojama, s različitim motivima. One za malu djecu bi imale uši, one za žene mogle bi imati cvjetne uzorke…

–             Ako na tržištu postoji velika potražnja za tabletama protiv glavobolje, sigurno će se naći i kupci za kape koje ublažuju glavobolju. A kape su zdrave i ne bi uništavale probavni sistem kao tablete – podsjeća naša sagovornica, buduća studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Njen projaket čeka investitore. Zato ove „ljekovite kapice“ nema u organizovanoj prodaji, ali to ne znači da uskoro neće krenuti. Moguće je do nje doći samo u direktnim kontaktima sa Doroteom preko druzštvenih mreža.

U askorijoj budućnosti „melem kapice“ će se prodavati preko interneta i u apotekama. Kupci bi sami birali veličinu i dezen kape te eterično ulje koje im najviše paše.

Statistika upozorava

Zdravstvene statistike pokazuju da migrenske glavobolje zahvataju oko 15 posto svjetske populacije; u Evropi taj se broj penje na čak četvrtinu stanovništva. One najgore, hronične migrene zahvataju pak oko dva posto svjetske populacije.