Hirudoterapija – liječenje pijavicama: Pijavica iza ušne školjke – rumen, jedrost i ljepota na lice!

260px-r138958_475481Nauka koja proučava pijavice zove se hirudoterapija, a naziv potječe od latinske riječi hirudina što znači pijavica. Ljekovitost pijavica potvrđena je odavnina, a liječenje malim, crnim crvima doživljava svoju renesansu.

Pijavica čuva srce! Kada se pijavica zakači na kožu, ona ubrizgava u tijelo čovjeka mnogobrojne fermente, među kojima je i hirudin- ferment koji poboljšava cirkulaciju i mikrocirkulaciju. Njezini fermenti rastvaraju trombove u krvi, razrjeđuju gustinu krvi, regeneriraju i pomlađuju unutarnje organe i kožu.

Dug je spisak tegoba kod kojih terapija pijavicama daje izvanredne rezultate. Uz pomoć pijavica liječe se problemi s cirkulacijom, visokim pritiskom, glavoboljom, proširenim venama, hemoroidima, kod gihta, upala žučne kese, jetre, pankreasa, kao i posljedica infarkta i insulta.

Kod pacijenata oboljelih od reumatoidnih bolesti i osteoartritisa primijećeno je da se poslije terapije pijavicama smanjuju bolovi u mišićima, ublažava jutarnja ukočenost, a pokretljivost zglobova postaje bolja.

Čuva srce

Naš organizam je cvijet sastavljen od krvnih žila. Kada se krvne žile počnu mijenjati, dolazi do problema u našem tijelu i na našim organima.

Srce je pumpa koja radi neprekidno, pa ga u nekim zemljama nazivaju carem svih organa. Kako će naše srce raditi ovisi od mnogih faktora – stanja krvnih žila, kvalitete krvi, naših emocija. Kada netko ima bol u grudima to najčeće govori o spazmu krvnih žila.

Hirudoterapija odavno ima posebno mjesto u liječenju kardiovaskularnih oboljenja. Pijavica ima više od 500 ljekovitih fermenata a jedan od najbitnijih je hirudin koji razrijeđuje krv, čini da ona nije previše gusta. Hirudin je antikoagulant, pa sprječava zgrušavanje krvi. Također, on smanjuje lijepljenje trombocita i sprečava pojavu tromba. Fermenti pijavica utječu i na psihološko stanje pacijenta jer smanjuju količinu hormona stresa – kortizola, što je jako važno kod kardiovaskularnih oboljenja.

Normalizira krvni pritisak

Kažemo da pijavica čuva srce zato što djeluje kompleksno i na različitim nivoima – duhovnom, energetskom, psihološkom, biokemijskom i fiziološkom. Dokazano je da ona normalizira mikrocirkulaciju, smanjuje otečenost, upalu, bol, ishemiju i normalizira krvni pritisak.

Šta je pijavica? Pijavica je crv, veličine jedan do dva centimetra, piše zdravaiprava.com. U ustima ima tri vilice sa zubićima pomoću kojih siječe kožu i sisa krv. Toekom jednog tretmana može da iz pacijenta isisa pet do 15 mililitara krvi.

Veliki ruski liječnici Pirogov, Mudrov, Zaharjin stalno su isticali ogroman značaj pijavica i njihovu primjenu u liječenju različitih bolesti.

Takođe, kineske i ruske carice redovno su koristile pijavice, tako što bi ih stavljale iza ušne školjke. Poslije tretmana, zbog pojačane cirkulacije, njihovi obrazi bili su jedri i rumeni, a one vedre, vesele i pune energije.

(aura.ba)