“Himere” su nova genetska čudovišta: Naučnici ukrstili čovjeka i ovcu!

„Himere“, kako se naziva ova vrsta organizama, mogle bi da budu korišćene i za testiranje lijekova, jer bi na njih reagovale isto kao i ljudi.

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji uspjeli su u laboratorijskim uslovima da uzgoje hibrid čovjeka i ovce i to samo godinu dana nakon što se u javnosti pojavila vijest da su ukršteni čovjek i svinja.

Kako prenosi britanski „Gardijan“, ovog puta su ljudske ćelije ubačene u ovčiji embrion i to sa ciljem da se u budućnosti omogući uzgajanje organa i tkiva u životinjama, koji bi bili korišćeni za transplantaciju.

Vodeći naučnik istraživanja doktor Pablo Ros naveo je da i oni organi koji imaju najveće poklapanje, poput organa jednojajčanih blizanaca, brzo propadaju jer ih imunološki sistem primaoca neprestano odbacuje.

„Himere“, kako se naziva ova vrsta organizama, mogle bi da budu korišćene i za testiranje lijekova, jer bi na njih reagovale isto kao i ljudi.

Ros je za britanski „Telegraf“ rekao da embrioni, koji su se razvijali u tijelu ovce tri nedjelje prije nego što su uništeni, imaju više prednosti u odnosu na svinjske, između ostalog, i lakšu proizvodnju putem vantjelesne oplodnje.

Kako je objasnio, na 10.000 ovčijih ćelija, embrion je sadržao samo jednu ljudsku, a da bi se metoda smatrala uspješnom, potrebno je da odnos bude najmanje 100:1.

Svjestan je da se pred naučnicima nalazi dug put, ali i da su u igri brojna etička pitanja.

– Ako ljudske ćelije dospiju u mozak životinje i njena inteligencija počne da se mijenja, nipošto ne bi trebalo da nastavimo ovaj eksperiment – rekao je.

Ipak, njegov kolega doktor Hro Nakauči kaže da postoje male vjerovatnoće za takav scenario, jer, kako je objasnio, udio ljudskih ćelija u embrionu je vrlo mali.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na ovogodišnjem sastanku Američkog društva za naučni napredak u Teksasu.