Higijena kroz historiju: Zašto u 21. vijeku učimo kako se peru ruke?!

Neki od faraona i njihovih žena, poput Nefertiti, Nefertari i Tutankamona, imali su u svojim grobnicama kutije u kojima su se nekada držale kreme. Prvi arheološki dokazi upotrebe krema nađeni su u Egiptu i datiraju iz perioda drevnog Egipta, oko 3.500 godine p.n.e.

Piše: Dušica Ranđelović, predsjednik udruženja “Zdrav život – zdrav stav”

Kako je civilizacija napredovala, tako se čini da su ljudi sve više „zaboravljali“ da je njega tijela pola zdravlja pa smo tako došli u situaciju da su nam u 21. vijeku potrebne kampanje i bilbordi da nas podsjećaju o najosnovnijem pranju ruku. Ako do sada nismo naučili kako se peru ruke i da ih treba prati, kako stvari stoje mislim da smo ih sada naučili i da konačno svi možemo da odahnemo jer nismo više „prljava“ nacija.

Kao u svim životnim stvarima, polazište, osnova ili podloga su najvažnije, a da bi oni bili čvrsti, pouzdani, trajni, za njih je potrebno odvojiti ne toliko spoljna sredstva koliko volje i vremena. Konkretno, kada se radi o koži, unošenje dovoljne količine vode i zdravih tečnosti i namirnica je jedan od glavnih elemenata za njenu „izgradnju”. Što je on prisutniji, to će izgled, kao ogledalo zdravlja, biti lakše dovesti u dobro stanje i održati ga.

Dok sam razmišljala šta imam da kažem na ovu temu, otkrila sam na guglu da postoji i radionica za usvajanje higijenskih navika za djecu. Zanimljivo. Biti roditelj je sada u stvari izuzetno olakšano jer ništa ne morate da se angažujete oko njih. Samo proslijedite drugima da ih sve nauče. Jedna ideja: možda bi neko mogao da modifikuje pa da napravi radionicu i za nas odrasle, to bi- ili doživjelo bum ili bilo potpuni fijasko jer niko ne bi htio da prizna kako nije znao sam ranije da bude čist.

Što se tiče higijene kroz istoriju, tu su stvari bile daleko bolje:
Neki od faraona i njihovih žena, poput Nefertiti, Nefertari i Tutankamona, imali su u svojim grobnicama kutije u kojima su se nekada držale kreme. Prvi arheološki dokazi upotrebe krema nađeni su u Egiptu i datiraju iz perioda drevnog Egipta, oko 3.500 godine p.n.e.
Higijeni i njezi ruku, lica i tijela posvećivala se velika pažnja, a čista i glatka koža predstavljala je ideal ljepote.

Prve kreme
Prve kreme bile su zasnovane na ulju. Siromašni su na lice nanosili ricinusovo ulje, što pokazuje koliko je drevnim Egipćanima njega bila važna – čak i robovi i sluge su koristili kreme.

Muškarci su se njegovali podjednako koliko i žene i pored krema koristili su i šminku. Oni nešto bogatiji mogli su da priušte sebi kreme sa najfinijim uljima koja su miješana sa sastojcima poput oraha, cvijeća ili mljevenog aromatičnog drveta, pa čak i specijalizovane kreme protiv bora. Ove kreme imale su veoma neobičnu formulaciju – orahovo ulje i biljni lijepak.

Stari Grci i Rimljani su takođe koristili kozmetiku, ali kreme koje su koristili su često u sebi imale otrovne supstance poput žive i olova.
U zapadnom svijetu, upotreba kozmetike bila je u srednjem vijeku ograničena na višu klasu, ali je kritikovana ili čak zabranjivana od strane crkve.

Je li Tutankamon imao bore
Kada je otvorena grobnica Tutankamona, egipatskog dječaka-faraona, arheolozi su pronašli čitavu gomilu skrivenog blaga. Naučnici koji ispituju proces starenja, pronašli su i papirus s mnogim receptima, između ostalog i receptima koji otklanjaju bore.
Danas se, više nego ikad polaže na njegovan izgled i žene sve više shvataju da ako ne brinu o sebi neće moći da brinu ni o drugima.

Što se tiče higijene tijela, pored redovnog kupanja, ja sam uvijek više za mackanje uljima nego losionima ili nekim drugim kremama. Ulja će vam nahraniti kožu i ostaviti je glatkom i zdravom. Što se tiče izbora ulja, tu birate po svom ukusu i naravno mirisu, jer ulja prelijepo mirišu.

Ličnom higijenom sem zdravlja, čuvate i svoju sreću jer je ona čin brige o samom sebi, a ništa ljepše od paženja i maženja sebe. Kad ste vi srećni- srećni su i svi oko vas.

Recept protiv starenja kože

Uzme se jedna kašika soka crnog sljeza, 1 kašika listića crnog sljeza, 100 gr destilovane vode (Tutankamon je koristio kišnicu ali mi nećemo, ova naša nije zdrava), 2 kašike alkohola (50%), 1 kašika tinkture od ružinog soka, 100 gr tinkture od narandžinog cvijeta. Sve biljne sokove i sastojke pomiješajte s vodom i tinkturom od narandžinog cvijeta. Dodajte tome alkohol, dobro zatvorite i ostavite da stoji nedjelju dana. Filtrirajte i dobijenoj tečnosti dodajte ružinu tinkturu. Kompletno tijelo masirajte ovim losionom poslije svakog kupanja.
I kada primenjujete telesnu higijenu, ne zaboravite i na mentalnu- ona je isto toliko bitna za održavanje zdrave nacije.