Hičkokove fobije: Čega se užasavao majstor horora?

Ako ste se ikada pitali da li je postojalo nešto što je plašilo čovjeka koji je napravio neke od najstrašnijih horora u istoriji kinematografije, odgovor je – da! Još od najranijeg djetinjstva Hičkok se užasavao – policije i jaja!

Ove dvije fobije pratile su ga čitavog života. Za prvu – strah od policije, Hičkok je imao “racionalan” razlog.

Naime, kada je bio sasvim mali, Hičkok je počinio neki nestašluk. Umjesto da ga izgrdi ili kazni, otac mu nije rekao ništa već ga je poslao da u policijsku stanicu odnese jedan papirić na kome je nešto bilo napisano.

Kada je načelnik pročitao poruku koji je donio mali Alfred, zaključao ga je u ćeliju uz upozorenje: “To je ono što se dešava lošim dječacima”.

Ova epizoda toliko se urezala u sjećanje slavnog reditelja da ga je strah od policije pratio čitavog života.

“Moja žena zna da se ja prosto oduzmem kada vidim policajca na ulici. Ne mogu ništa da progovorim”, rekao je jednom prilikom Hičkok.

Zbog toga, navodno, nikad nije imao vozačku dozvolu, čisto da ne bi napravio glupost kada policajac pokuša da ga zaustavi.

I dok je prvu fobiju još i moguće razumjeti, za drugu – strah od jaja, teže je pronaći objašnjenje u Hičkokovom životu.

“Jaja su grozna stvar. Da li ste vidjeli ikad išta gadnije od razbijanja ljuske jajeta i prolivanja njegove žute tečnosti? Krv je vesela, crvena, žumance je žuto i gadno. Nikada ga nisam probao”, pričao je majstor horora.