Hercegovačke priče o pobjedi kostobolje: KAKO JE DURANA ČIBU “ISPRAVILA” KONA DINA RIBIĆ?

Čibi su dijagnosticirali težak oblik diskus hernije, zahvaćeno nekoliko pršljenova. Taj bol iz donjeg dijela kičme počeo se spuštati prema lijevoj nozi. Došlo je do upale živca. Sve je to uzrokovalo strašne, gotovo razdirujuće bolove pri svakom njegovom pokretu… Spasile su ga kreme i biljni preparati za kostobolju sarajevskog travara Denisa Jurišića


Nevolja je zbližila još više komšije iz Konjica Dinu Ribić, 70 – godišnju penzionerku i Durana Čibu, 58 godišnjeg montera iz Konjica. Ona je od djetinjstva lijevom stranom paralizovana i zdravlje i kondiciju održava biljnim lijekovima, ishranom i rekreacijom. A Čibo nikada nije bio bolestan. Bio je, kaže, kao od brda odvaljen.

Prošle godine diskus hernija ga je oborila u krevet. Prikovala za postalju. Mjesecima je bio skoro nepokretan.

– Eto dokaza da je život nepredvidiv. Danas smo zdravi, sretni i zadovoljni, a već sutra te strefi nešto što ti život okrene naoglavačke – objašnjava Čibo, koji je zaposlen u Telekomu kao monter.

Kaže da je bio nespreman za tu dramu, koja ga je zadesila preko noći. Legao je rahat, ustao s bolovima u leđima. Ni u snu nije mogao zamisliti da će u narednih tri mjeseca biti nepokretan.

– Vjerujte mi da mi je za 300 metara hoda trebalo i po 25 minuta. Od grčeva i bolova nekih desetak stepenica do stana jedva sam prelazio – priča Duran.
– Bilo je to, kaže, za njega ravno katastrofi.

Na pretragama su mu dijagnosticirali diskus herniju. Težak oblik diskus hernije, zahvaćeno nekoliko pršljenova. Taj bol iz donjeg dijela kičme počeo se spuštati prema lijevoj nozi. Došlo je do upale živca. Sve je to uzrokovalo strašne, gotovo razdirujuće bolove pri svakom njegovom pokretu.

– Zbog tih tegoba tri mjeseca sam proveo u krevetu, a pio šaku lijekova protiv bolova. Gutao sam 4 – 5 vrsta tableta, koristio neke gelove, ali nije bilo rezultata. Možda, nakratko da su se smirivali bolovi dok bi djelovale tablete. Nakon toga – sve po starom; svaki pokret, saginjanje ili ispravljanje bilo je, zapravo, veliko mučenje.

Vjerovao je medicinskim stručnjacima i strahovao za svoje sutra. Svjestan je da se nije dobro igrati s kičmom. Tim prije što snimci kičme su pokazivali da se diskus hernija ne šali. Bilo je u tim vremnenima i razmišljanja o operativnom zahvatu.

– Bio sam na velikom životnom ispitu i raskršću. Bolovi razdirali tijelo, neizvjesno liječenje, a i strah od operacije – kaže Čibo. UIz sve to, dodaje, teško se mirio sa činjenicom da je nepokretan, tim prije što nikada ranije nije znao za bolest i nevolju.

– Važno je o bolesti dobiti realnu sliku, bez uljepšavanja ili strašenja situacijom. ja je nisam uspio dobiti. Doduše, nisam previše ni istraživao – kaže Čibo.

Uglavnom hrvao se sa bolovima, onako poguren i kao puž nastojao je, bar na trenutak, biti jači od diskus hernije i upale živca u nozi.

– Sudbina mi je poslala pred oči komšinicu Dinu. Vidi me onako savijenog kako se jedva penjem uz stepenice. Objasnim joj šta me boli i šta su mu kazali doktori, a ona mi veli da će mi dati malo biljne kreme “Dikotis” kojom ona maže svoju nogu.

Negdje pred veče mu je donijela, možda, polovinu tog pakovanja. Zapravo, dala mu je ono što je njoj ostalo.

– Iskreno, nisam bio optimista, ali sam se počeo mazati. U roku od nekoliko dana osjetio sam poboljšanje, čak se i otok iz predjela koljena počeo povlačiti. Odmah sam kontaktirao Jurišića. On mi je uz ovu kremu donio i neko ulje za kostobolju. U roku od 15 dana sam se preporodio.

Čibo ne želi da pravi poređenja između medikamentotzne terapije i biljne. Veli, da je najvažnije da su ta užasna i bolna iskustva sa diskus hernijom, otečenim i bolnim koljenom, te upaljenim živcem – danas prošlost. Nema više voltarena, dexametazona, injekcija…

Potrošio je kompletnu Jurišićevu terapiju. Od tada više ništa od lijekova ne uzima, a živi kao i prije diskus hernije. Gotovo da je i zaboravio da je imao te zdravstvene tegobe. Tek kada smo ga mi podsjetili na njegovu prošlogodišnju dramu, sjetio se tih vremena i odlučio svjedočiti za naš magazin.

Postoji samo ta Jurišićeva magična biljna terapija. U roku od mjesec dana me je preporodila, vratila u život, podigla na noge… Znate li vi da ja danas mogu i kolo poigrati? – naglašava Duran Čibo.

Konjičanka Dina Ribić: Uz Denisove preparate pokretnija!

Konjičanka Dina Ribić (70), iako živi sa 100 – postotnom paralizom lijeve strane, decenijama održava svoju formu i zdravlje uz pomoć biljnih lijekova. Ova izuzetno vitalna i puna duha žena, iz čijih očiju svijetli istina, kaže da je sudbina bila nepravedna prema njoj odmah nakon rođenja.

Nikada niko nije uspio saznati istinu kako je došlo do paralize; jedni su sumnjali na šok od povišene temperature, drugi od upale mozga.

– Nema potrebe kukati nad sudbinom, nego se uhvatiti u koštac sa životnim izazovima – kaže Dina, koja je Jurišićeve ulja i masti za kostobolju preporučila i svome komšiji Čibi.

– Tim preparatima ja sam tretirala svoje noge da bi lakše se kretala. I pomagali su mi. Zato sam predložila mome komšiji. Hvala Bogu da je bilo učinkovito i njemu – kaže Dina.