Herbar ljepote iz iskustva slavnog francuskog travara Maurice Messegue: Zdrave desni za lijep osmijeh!

Herbar ljepote iz iskustva slavnog francuskog travara Maurice Messegue

Donosimo vam dva savjeta zdravlja i ljepote iz knjige francuskog travara Maurice Messegue “Moj herbar ljepote”. Kako desni učiniti zdravim i lijepim, jedan je od savjeta. Drugi se odnosi na strije koje često nastaju za vrijeme trudnoće, ali mogu biti i posljedica prenagle omršavjelosti…

Za smiješak su potrebni lijepi zubi, ali pod uvjetom da imate i lijepe desni! Ako nemate zdrave, čvrste i ružičaste desni, ni zubi vam nisu dobro usađeni ni bijeli. Upaljene tj. desni oboljele od gingvitisa čine smiješak nekako smežuranim. Pa čak i ako nosite protezu, morate nastojati da ona naliježe na zdravo zubno meso.

To nije samo estetsko pitanje. Desni su vrlo osjetljive na poremećaj ravnoteže u organizmu: posvetite im pažnju, pa ćete ponekad brže otkriti kakvu tešku bolest ili trovanje. Desni su blijede kod anemije, zadebljane i zagnojene kod skorbuta, a kod trovanja olovom imaju plavkastosivi rub itd.

Ako su vam desni osjetljive, pazite na sve što bi ih moglo ozlijediti: krnjuci, neispravne proteze, zubni kamenac, otrcane četkice za zube, loše paste za zube itd. Samo je po sebi razumljivo: kad imate loše desni zbog pomanjkanja vitamina C (skorbut), zbog slabokrvnosti ili nekog trovanja, morate poći liječniku.

Protiv omekšanja desni: dugo žvačite a da ne gutate sok, listove eukaliptusa ili (a možete i gutati sok) listove potočarke. Protiv akutne upale i gnojenja desni trljajte ih listovima metvice ili svježim sokom kopriva.

Mauricevi recepti

Efikasni biljni pripravci za čvrste i zdrave desni

Protiv omekšanja desni:

Grgljanje i ispiranje usta naljevom ili uvarkom od zdrobljenog korijenja čkalja (2 prstohvata za 1 šoljicu);

Grgljanje i ispiranje usta uvarkom od smrvljene hrastove kore (2 prstohvata za 1 šoljicu);

Protiv akutnih upala i gnojenja desni:

Grgljanje i ispiranje usta uvarkom od plodova trnjine (4 prstohvata za 1 šoljicu);

Grgljanje i ispiranje usta uvarkom od pupoljaka, od listova i cvjetova kupine (4 prstohvata za 1 šoljicu);

Grgljanje i ispiranje usta uvarkom od zdrobljenog korijenja petoprste (1 prstohvat za 1 šoljicu);

Trljanje praškom od korijena dvornika pomiješanog s kredom: 1 kafena kašičica dvornika (prašak od korijenja), 50 kafenih kašičica vrlo fine smrvljene krede.

Pomoći će vam i naredni recepti:

Grgljanje i ispiranje usta uvarkom od smrvljenog korijenja bijelog sljeza (3 prstohvata za 1 šoljicu);

Grgljanje i ispiranje usta naljevom od listova crnog sljeza (4 prstohvata za 1 šoljicu);

Grgljanje i ispiranje usta naljevom od listova i cvjetova kadulje (2 prstohvata za 1 šoljicu);

Kao naljev i za grgljanje (za 1 šoljicu od 2,5 decilitara): 3 prstohvata komorača (sjemenke), 1 prstohvat metvice, 1 prstohvat kadulje, 1 prstohvat mažurane i 1 prstohvat sipana.

Sprječavanje i liječenje strija

Strije su gotovo usporedne i valovite brazdice široke 0,5 do 1,5 centimetara različite dužine a blijedoljubičaste i sedefaste boje. Smjer im je uvijek okomit na smjer najveće napetosti kože. Strije se u prvom redu javljaju na trbuhu, no ponekad i na grudima, bedrima i stražnjici.

Često nastaju za vrijeme trudnoće, osobito kod mladih majki (mlađih od 25 godina). No mogu biti i posljedica prenagle omršavjelosti, a dobivaju ih i muškarci. Prouzrokuje ih oštećenje elastičnih niti u koži koje su izložene prevelikoj napetosti.

Efektni savjeti za preveniranje strija:

Blagim masažama trbuha, bedara i grudi u vrijeme kada su ti predjeli napeti (trudnoća, debljina itd.) možete spriječiti pojavu strija. Neki opravdavaju a neki osporavaju djelotvornost pojasa za trbuh. Ishrana mora biti bogata mrkvom, orasima, lješnjacima, bademima, suhim voćem (no to vrijedi prije svega za trudnoću, dok se debelima takva ishrana ne bi mogla preporučiti!).

Masaža (uglavnom preventiva) čempresovim ili maslinovim uljem ili uljem slatkih badema.

Kupke cijelog tijela preventivno, a u izvjesnoj mjeri i ljekovito, u slijedećem pripravku (na litru vode): 1 prstohvat crvenog gloga (cvjetovi), 1 prstohvat preslice, 1 prstohvat nevena (cvjetovi) i 2 prstohvata ružmarina. Ili naljev od 2 prstohvata bjelike lipe, 2 prstohvata divlje naranče, 1 prstohvat ružmarina i 1 prstohvat mažurane.

(aura.ba)