Herbar ljepote iz iskustva slavnog francuskog travara Maurice Messegue: Trudnice moraju herpes i lišaj shvatiti ozbiljno!

Herpes i lišaj su bolesti koje nerijetko napadaju kožu. Nastanku mnogih kožnih bolesti pogoduje živčano stanje osobe, a taj je slučaj pri herpesu uočljiv. Također, isti slučaj je i sa lišajem. Prema tome potrebno je živjeti mirno i opušteno, baviti se nekim sportom, i odbaciti sva podržavajuća sredstva (alkohol, kafa, duhan, itd.). Francuski travar Maurice Messegue protiv njih se uspješno borio biljem

Ako vam se s vremena na vrijeme na usnicama, u kutu usana ili na nosu javlja bolni mjehurić koji je naizgled napunjen “mutnom vodicom”, ako vam je “izbacila groznica”, napala vas je, pojašnjava francuski travar Messegue, bolest što se stručnim imenom nazva herpes. To je obična bolest za koju je odgovoran virus koji je vrlo otporan na uobičajeno liječenje infekcija. Herpes se ne javlja samo oko usta već nerijetko i na obrazima, zadnjici te posebno na spolnim organima.

Virus herpesa

Najprije se osjeća pečenje, zatim se pojavi mjehurić ispunjen bistrom tekućinom koji traje jedan do dva dana, a potom pukne te nastaje mala krastica. Ponekad je mjehurića više, a zatim krastice nestaju. Sve to u pravilu ne traje duže od jedne sedmice. U suprotnom slučaju javljaju se komplikacije (herpes se širi na ždrijelo, rožnjaču itd.), a onda valja hitno pozvati liječnika. Herpes proširen po cijelom tijelu može biti teška, a i smrtna bolest, posebno kod dojenčadi. Stoga nikada ne pokušavajte kod vrlo male djece sami liječiti bolest.

Trudnice, upozorava Maurice, moraju herpes shvatiti vrlo ozbiljno: čak i kad same nemaju herpes, virus može prijeći kroz posteljicu i ubiti zametak. Budući da se ne zna način na koji se virus herpesa prenosi i izaziva bolest, nije sasvim jasno ni kako ga valja spriječiti. U najmanju ruku treba primijeniti opće higijenske upute u slučaju zaraze: ne pijte iz čaše iz koje je pio herpetičar itd.

Nastanku mnogih kožnih bolesti pogoduje živčano stanje osobe, a taj je slučaj pri herpesu uočljiv. Prema tome, najbolje sredstvo za sprječavanje izbijanja herpesa jeste ponovno uspostavljanje stanja potpune neurovegetativne uravnoteženosti.

Maurice je posebno napominjao: Ako vam se na spolnom organu javi kakva ranica, pokažite je liječniku, pa čak i ako ste sigurni da je posrijedi samo herpes. U nekim slučajevima tako može izgledati i prvi stadij sifilisa.

U borbi protiv herpesa pomoći će vam oblozi natopljeni svježim sokom od potočarke, a usto, svako jutro pijte i po jednu čašu toga soka. Također, ispiriti mjesto sa herpesom blagim naljevom od listova i cvjetova dimnjače (3 prstohvata za 1 šoljicu mlijeka).

Liječenje lišaja

Osim sa herpesom, mnogo je onih koji muku muče i sa lišajima. Tim imenom, navodi Maurice, zovu se razne dermatoze koje su dobroćudne, ali naizgled nisu ugodne. Javljaju se u obliku ploča sastavljenih od sitnih bubuljica veličine glavice pribadače. Te su ploče ružičaste boje, malo se sjaje, obično su spljoštene, a dosta svrbe.

Lišaji se, već prema svojoj vrsti, pojavljuju na licu, vratu, zapešću, podlaktici, na bokovima, u predjelu bubrega, na zatiljku, pod koljenom, na lakatnom pregibu itd. Njihov je uzrok do danas nepoznat.

Zapaženo je i da lišaji više napadaju nervozne, emotivne osobe koje su psihički labilne: prema tome potrebno je živjeti mirno i opušteno, baviti se nekim sportom, i odbaciti sva podržavajuća sredstva (alkohol, kafa, duhan, itd.).

Kod problema sa lišajima sebi ćete najlakše pomoći ako nakon čišćenja kože kiselim sapunima trljate je čistim maslinovim ili bademovim uljem. Također, i dva puta dnevno mazanje rakijom orahovačom ublažuje svrbež.

Kao losioni za lokalnu primjenu i liječenje lišaja koriste se slijedeći pripravci:

Uvarak od listova borovnice (3 prstohvata za 1 šoljicu) ili bobica iste biljke (1 rukohvat za 1 šoljicu).

Naljev ili uvarak od preslice (2 prstohvata za 1 šoljicu).

Uvarak od korijenja srčanice (1 prostohvat za 1 šoljicu).

Mauricevi recepti

Jelina smola za herpes, kopriva, timijan… za lišaj

U borbi protiv herpesa, izvrsno će poslužiti slijedeći recepti:

Topli oblozi s uvarkom od korijenja omana (2 prstohvata za 1 šoljicu);

Ispirite i pijte: naljev od listova i cvjetova poreča (4 prstohvata za 1 šoljicu);

Pijte 2 puta dnevno diuretični naljev od ploda žutike (4 bobice za 1 šoljicu);

Primijenite lokalno jelinu smolu;

Za kupke ruku i nogu te sjedeće kupke ili vaginalni tuš (ali ne i za ispiranje usta, čak i ako se u njima pojavio herpes) preporučuiva je Maurice slijedeći pripravak (na litru vode): 1 prstohvat poreča (cvjetovi), 1 prstohvat rosopasa (polusvježi listovi), 1 prstohvat divljeg maka (listovi i smrvljene čahure), 1 prstohvat bijelog sljeza (zdrobljeno korijenje), 1 prstohvat crnog sljeza (zdrobljeni korijen i cvjetovi), 1 prstohvat ruže i 1 prstohvat lavande.

U borbi protiv lišaja pomoći će vam slijedeći recepti:

Kupke ruku i nogu pripravljene na slijedeći način (na litru vode): 1 prstohvat rosopasa, 2 prstohvata ruža, 1 prstohvat čička (listovi i cvjetovi), 1 prstohvat divlje maćuhice i 2 prstohvata sljeza.

Ili naljev koji se pripravlja (na 2,5 decilitara, 1-2 šoljice dnevno) na slijedeći način: 3 bobice borovice (brinje, kuhajte 4 minute), 1 prstohvat timijana, 1 prstohvat koprive i 2 prstohvata matičnjaka.

(aura.ba)