Herbar ljepote iz iskustva slavnog francuskog travara Maurice Messegue: Ruke ne vole rad!?

Herbar ljepote iz iskustva slavnog francuskog travara Maurice Messegue

U ovome nastavku iz Mauricevog “Herbara ljepote” pišemo o dvije problematike: Kako ruke učiniti ljepšima i zdravijima i kako liječiti bakrenjaču? Maurice kaže da su ruke cvijeće našeg tijela i stoga je dao recepte na prirodnoj bazi kako ih učiniti što ljepšima. Što se tiče bakrenjače, ona zahvaća uglavnom nos, obraze i čelo, ali se može širiti i po cijelome licu. Izrazito je ružna, stoga, i njeno liječenje je neophodno!

Ruke su cvijeće našega tijela: one se razgale u milovanju. Mnogi muškarci i žene drže ih važnim elementom zavodljivosti. Nema svako sreću da se rodi s lijepim rukama. Ima osoba dugih i skladnih ruku koje često zovu ruke “umjetnika” ili pijanista, ali i onih čije su ruke zdepaste, nerazmjerne i nepravilne. Ipak, treba nastojati održati ruke barem onako lijepima kakvim ih je načinila priroda, no to u svakodnevnom životu nije uvijek moguće.

Parafrizirajući Tristana Bertranda moglo bi se reći da ruke ne vole rad, jer im on može nauditi… Žuljevite ruke seljaka, od cementa isušene i zadebljane ruke zidara, zacrvenjele ruke pralja, nisu samo pučki izrazi i ne potječu od jučer: takve ruke imaju na hiljade muškaraca i žena.

U naše vrijeme ruke se lako zagnoje ili ospu uslijed čestih dodira s deterdžentima, kiselinama, lužinama i hiljadama drugih štetnih hemijskih tvari. Pored toga “napadaju” ih i nagrđuju razne bolesti kao reumatizam koji izobličuje prste, ulozi, mišićne ili koštane atrofije itd.

Savjet je da nosite rukavice, u tvornici kao i u domaćinstvu! To isto vrijedi i za fotografe amatere u njihovu laboratoriju (zbog štetnih tvari koje koriste pri izradi fotografija) kao i za one koji se bave zimskim sportovima (zbog ozeblina).

Svaki put kada vam ruke dolaze u dodir sa štetnim tvarima, zamočite ih u posudu s maslinovim uljem kojemu dodajte limunov sok. Tako će one postati izdržljivije.

Bakrenjača najčešće pogađa alkoholičare!

Bakrenjača, taj naročiti oblik akni izgleda nažalost vrlo ružno. Sastoji se od veće ili manje površine tamnog crvenila izbrazdanog vidljivom mrežicom sitnih proširenih krvnih žilica. Crvenilo zahvaća uglavnom nos, obraze i čelo, ali se može širiti i po cijelome licu. U nekim teškim slučajevima otiču usne, a posebno nos koji postaje golem i ljubičast; to je tzv. “alkoholičarski nos”, stručno nazvan rhynophyma. Javlja se u onih koji su odviše skloni piću, ali može nagrditi i prave trezvenjake.

Uzroci bakrenjače su različiti, a uostalom slabo su poznati. Bolest pogađa alkoholičare, kao što je već pomenuto, ali se može pojaviti i nakon velikih uzbuđenja. Probavne smetnje a posebno začepljenost crijeva, u znatnoj mjeri utječu na njezin nastanak. Javlja se u ljudi koji pate od artritisa zglobova i uloga. U većini slučajeva meteorološke promjene pogoršavaju smetnje.

Ukoliko patite od bakrenjače sebi ćete najprije pomoći ako se obložite sokom od breze. Također, koristit će i oblozi natopljeni naljevom od listova i cvjetova jagoda (3 prstohvata za 1 šoljicu). Pokušajte i kuhati 15 minuta u litri vode 3 glavice obične salate (biološki uzgojene), ostavite da se uvarak smlači, a potom dobivenom tekućinom nekoliko puta na dan isperite lice.

Mauricevi recepti

Liječenje bakrenjače

Nadajući se poboljšanju kod bakrenjače možete isprobati jedan od slijedećih recepata:

Oblozi natopljeni  naljevom od zdrobljenog korijenja i klica (mladih izdanaka) kravojca (anđelike) (1 prstohvat za 1 šoljicu);

Oblozi natopljeni naljevom od preslice (2 prstohvata za 1 šoljicu);

Oblozi natopljeni naljevom od cvjetova udovčice (4 prstohvata za 1 šoljicu);

Miješano ulje protiv bakrenjače : 20 kafenih kašičica tinkture od preslice, 5 kafenih kašičica tinkture od nevena, 10 kafenih kašičica tinkture od crvenog gloga i 1 čaša ulja od slatkih badema.

Stavljajte obloge i pijte (4 šoljice dnevno) naljev sastavljen na slijedeći način (na litru vode): 3 prstohvata crnog sljeza (cvjetovi), 3 prstohvata crvene ruže (latice), 1 prstohvat timijana (listovi i cvjetovi), 1 prstohvat stolisnika i 1 prstohvat anisa.

Lijepe i njegovane ruke

Žene koje žele da im ruke ostanu lijepe, mogu ih svakog dana mazati sljedećom kremom: smrvljena kora jednog limuna, zdrobljena lukovica jednog bijelog ljiljana i 100 grama svježeg vrhnja.

Poslužite se i s tri mala trika:

Da biste s ruku uklonili kuhinjski miris, trljajte ih s malo octa;

Da biste uklonili miris bijelog luka, upotrijebite talog od kafe;

Da biste uklonili miris luka, upotrijebite svježi peršun.

(aura.ba/arhiv Aure)