Herbar ljepote iz iskustva slavnog francuskog travara Maurice Messegue: Povećanju slučajeva šuge pogoduje i zloupotreba antibiotika

Herbar ljepote iz iskustva slavnog francuskog travara Maurice Messegue

Impetigo karakterišu žućkasti gnojni prištići koji se pretvaraju u smeđe krastice što otpadaju a da ne ostavljaju ožiljke. Javlja se u odraslih ali najčešće u djece posebno ako su alergična… Mikozama se nazivaju sve bolesti koje prouzrokuju gljivice kao paraziti. Mogu zahvaćati sve organe, nerijetko i teško, a tada je to u potpunosti stvar liječnika. Najčešća je šuga…

Maurice Messegue je u svome radu uspješno liječio i razne dermatoze te im i u svojim knjigama posvetio posebnu pažnju. Neke od njih su impetigo i mikoze. Impetigo spada u dermatoze koja nije posebno ugodna, a osim toga je i zarazna, tvrdi francuski travar Maurice Messegue. Impetigo karakterišu žućkasti gnojni prištići koji se pretvaraju u smeđe krastice što otpadaju a da ne ostavljaju ožiljke. Javlja se u odraslih ali najčešće u djece posebno ako su alergična ili limfatična. (Dosta ga često izaziva cijepljenje protiv boginja ili liječenje antibioticima). Ako pogađa kosu, u narodu se zove “mliječne kraste”.

Izolacija

Bolest prouzrokuju mikrobi i to streptokoki ili oba tipa ovih virusa. Impetigo na licu naziva se “slinavka”, na usnama “žvale”, a na noktima “kukac”. U nekim slučajevima, ako se ne liječi ispravno, ima komplikacija: apsces, konjunktivitis, ekcem itd.

Pazite na čistoću, prije svega bi savjetovao Maurice. Izbjegavajte svaki dodir s osobama koje imaju impetigo jer se možete zaraziti. Ako imate više djece, a jedno je od njih oboljelo od impetiga, morate, koliko je to moguća, na duže vrijeme izolirati ostalu djecu.

 

Kod ove bolesti sebi ćete najprije pomoći ukoliko budete koristili obloge natopljene uvarkom od lista šimšira, a upotrebljavate 4 prstohvata za 1 šoljicu. Također, korisni su i oblozi i lagani zavoji natopljeni naljevom od cvjetova nevena (5 prstohvata za 1 šoljicu).

Možete pokušati liječenjem izvana (oblozi, tekućine za ispiranje), ali i iznutra nekim od slijedećih priprvaka: naljevom od listova i cvjetova pelina (1 prstohvat za 1 šoljicu); naljevom od listova stolisnika (3 prstohvata za 1 šoljicu); naljevom od korijenja, listova i cvjetova čička (3 prstohvata za 1 šoljicu) ili uvarkom od listova breze (2 prstohvata za 1 šoljicu) ili jedna čašica za liker soka breze.

Neukrotivi neprijatelji

Osim impetiga, Maurice savjetuje i opreznost kod nimalo bezazlene dermatoze mikoze. Tako se, navodi, nazivaju sve bolesti koje prouzrokuju gljivice kao paraziti (mykos, grč. gljiva). Mikoze mogu zahvaćati sve organe, nerijetko i teško, a tada je to u potpunosti stvar liječnika. Maurice se posebno osvrnuo na mikoze koje pogađaju kožu, a prije svega šugi.

Ima raznih vrsta šuge, a u njihovu klasifikaciji nije se htio upuštati. Šuga zahvaća uglavnom vlasište (pa prouzrokuje ispadanje kose u kružićima), bradu i dlake (sikoza), nokte ali i neke gole dijelove kože (herpes zvan circinatus) itd. Neke mikoze zahvaćaju prije svega ruke, naprimjer kandidoza koju prouzrokuje gljivica Candida albicans.

Maurice savjetuje da se treba čuvati zaraze posebno kod mikoze ruku. Djeca se često zaraze u školi. Za razliku od zaraznih bolesti koje prozrukuju bakterije u kojima bolest  rijetko prelazi od životinja na ljude, mnoge mikoze prenosi stoka, psi, mačke itd. Ako imate kućnu životinju koja gubi dlaku na pojedinim mjestima, pozovite veterinara i prema njegovoj dijagnozi pazite na sebe i svoju porodicu.

Po općem mišljenju specijalista, naglo povećanje slučajeva mikoza valja uglavnom pripisati zloupotrebi antibiotika, ne samo onih koje liječnici opravdano propisuju svojim pacijentima, nego i onih koje stočari protuzakonito daju stoci i koje kasnije nalazimo u mesu što ga jedemo.

U podrčju mikroskopskih bića bakterije i gljivice su neukrotivi neprijatelji. Antibioticima se služimo da bismo uništili bakterije. (Zna se da većina antibiotika potječe iz gljivica, počevši s penicilinom.) Nasuprot tome, ako “razrijedimo” redove bakterija, to će pogodovati širenju gljivica, a među njima je i podosta opasnih.

Kod ovih problema sebi ćete najprije pomoći primjenom obloga natopljenih sokom čička (ili primjena svježih listova iste biljke). Iste recepte primijenite i s kupusom i potočarkom. Pomoći će vam i ovoji posipani praškom od mladih lisnatih grančica borovice (brinje) ili oblozi natopljeni naljevom od listova i cvjetova divlje maćuhice (3 prstohvata za 1 šoljicu).

Muricevi recepti

Sokom mrkve i kupusa protiv impetiga

U borbi protiv impetiga pomoći će vam i slijedeći pripravci koji se piju:

Naljev od listova i cvjetova dimnjače (2 prstohvata za 1 šoljicu);

Naljev ili uvarak od listova i cvjetova sapunike (3 prstohvata za 1 šoljicu);

Sok mrkve ili kupusa;

Za kupke ruku i nogu koristite slijedeći pripravak (na litru vode): 1 prstohvat čička (listovi i cvjetovi), 1 prstohvat divljeg maka (cvjetovi i zdrobljene čahure), 1 prstohvat trpuca (listovi i cvjetovi), 1 prstohvat kadulje (listovi i cvjetovi), 1 prstohvat žabnjaka ljutića i 1 prstohvat koprive.

A, kao izvrsne recepte u liječenju mikoza Maurice savjetuje slijedeće:

Istodobno stavljati lokalne obloge i piti: naljev od cvjetova stolisnika (2 prstohvata za 1 šoljicu); naljev od cvjetova kamilice titrice (3 glavice za 1 šoljicu); naljev od sjemenki piskavice (2 prstohvata za 1 šoljicu); naljev ili uvarak od listova koprive (3 prstohvata za 1 šoljicu).

Lokalno primijenite uvarak od listova (2 prstohvata za 1 šoljicu) i sok rosopasa jako razrijeđen u vodi.

Istodobno za kupke ruku i nogu koristite slijedeći pripravak (na litru vode): 1 prstohvat čička (listovi i cvjetovi), 1 prstohvat rosopasa (svježi listovi), 1 prstohvat divlje maćuhice (listovi i cvjetovi), 1 prstohvat timijana (listovi i cvjetovi) i 1 prstohvat žabnjaka ljutića.