Herbar ljepote iz iskustva slavnog francuskog travara Maurice Messegue: Da bi pobijedili debljinu riješite psihičke probleme

Dijete debelih roditelja koje jede previše tjestenine, maslaca, slatkiša, kolača, bombona itd. ima mnogo izgleda da i u mladenačkoj i u odrasloj dobi opet bude debelo. Debljinu koja nastaje u kasnijoj dobi uvjetuju stresovi, nervna uzbuđenja, brige, ukratko psihičke traume. Javlja se kao bolesna reakcija tijela, premda osoba malo jede; u tom slučaju organizam “odlučuje” da naglo “pravi zalihe”

U modi je vitkost: čini se da je došao kraj punašnim zavodnicma kakve je volio Rubens ili oblinama Renoirovih ljepotica, zapisao je francuski travar Maurice Messegue. Nije lako omršavjeti: time su danonoćno opsjednuti milioni žena i muškaraca širom svijeta. (Iako se zna da je u selima Bangladeša i u Sahelu manje gojaznih nego u gradovima Evrope i Amerike.) Neki prihvaćaju svoju gojaznost pa se čak ponose njome. Valja primijetiti da je to češće u muškaraca nego u žena.

Jedno je sigurno: prekomjerna težina zamara srce, probavni sistem, pluća i bubrege, a pored toga pogoduje pojavi edema, proširenih vena i drugih nevolja. Međutim, velikoj većini debelih ljudi prekomjerna težina smeta…

Stručna pomoć

Debljina je posljedica nagomilanih masti između organa, posebno u potkožnom tkivu. Ne smije se zamijeniti celulitom koji nastaje nakupljanjem tekućine u tom istom tkivu. Uzroci su mnogobrojni. Vjerovatno postoji nasljedna sklonost koja se djelomično očituje u nedostacima hormona štitnjače, hipofize, te spolnih žlijezda muškaraca. Hormonalne poremećaje takve vrste izaziva pogrešna ishrana, posebno u ranom djetinjstvu. Dijete debelih roditelja koje jede previše tjestenine, maslaca, slatkiša, kolača, bombona itd. ima mnogo izgleda da i u mladenačkoj i u odrasloj dobi opet bude debelo.

Debljinu koja nastaje u kasnijoj dobi uvjetuju stresovi, nervna uzbuđenja, brige, ukratko psihičke traume. Javlja se kao bolesna reakcija tijela, premda osoba malo jede; u tom slučaju organizam “odlučuje” da naglo “pravi zalihe”.

Pretjerana debljina koja pacijenta opterećuje preobiljem masti zahtijeva stručnu pomoć endokrinologa. Maurice naglašava da debele osobe mogu samo nakon savjetovanja s liječnikom (kao nadopuna) koristiti njegove savjete.

Pa je tako na prvom mjestu savjetovao, ako imate problema ove vrste da počnete s tim da riješite svoje psihičke probleme ako ih imate: nećete se izliječiti ako to ne učinite. Gimnasticirajte da biste se oslobodili suvišnih kilograma, hodajte šumom, džogirajte itd.

Držite se određene dijete… Mauricevo je mišljenje da valja težiti za postizanjem ravnoteže u organizmu. Ništa ne vrijedi da izgubite 10 kilograma u jednoj sedmici ako ste uvjereni da ćete ih za kratko vrijeme nadoknaditi. Bolje je da pripazite da vam obroci sadrže dovoljno vitamina, mineralnih soli i oligoelemenata.

Čuvajte se masnoće u maslacu, kolačima, sladoledu, teškim umacima itd, a još više šećera u slatkišima, voćnim sokovima, limunadi, koka-koli, gumama za žvakanje, bombonima itd. Zbog njih neće uspjeti nikakve dijete, bile one ma koliko stroge. Ista opaska vrijedi i za alkoholna pića bilo koje vrste.

Izgaranje masti

U borbi protiv debljine pomoći će vam lokalne kataplazme od alga (bračića) jer su te biljke vrlo bogate jodom koji podražuje žlijezdu štitnjaču a ona ubrzava izgaranje masti. Piti i napitak od bračića dva puta dnevno (1 mali izdanak za 1 šoljicu).

Uvarak od sjemenki komorača (2 prstohvata za 1 šoljicu) i kupke ruku i nogu (ili cijelog tijela) od istog pripravka vrlo su djelotvorne posebno protiv debljine psihičkog porijekla.

Ukoliko želite sebi pomoći kod debljine pokušajte piti, a ujedno primijenite za lokalne obloge i kupke jedan od slijedećih pripravaka:

Uvarak od korijenja ili od cijele biljke vrkute (2 prstohvata za 1 šoljicu) koja je posebno djelotvorna u debelih žena;

Naljev od cvjetova crvenog gloga (2 prstohvata za 1 šoljicu) ili uvarak od pupoljaka iste biljke (1 prstohvat za 1 šoljicu);

Naljev ili uvarak od cvjetova rimske kamilice (3 glavice za 1 šoljicu);

Uvarak od pupova crnog ribiza (3 prstohvata za 1 šoljicu) i kura plodovima tog grma;

Kura s naribanim jabukama: 2 dana jedite samo jabuke, a onda postupno prelazite na normalnu ishranu; ta je kura izvrsna; birajte biološki uzgojene jabuke tako da ih možete jesti s korom koja sadrži mnoge vitamine;

Naljev od cvjetova lipe (3 prstohvata za 1 šoljicu) ili bolje uvarak od lipinih pupova (2 prstohvata za 1 šoljicu).

Mauricevi recepti

Mršavite uz bilje!

Za kupke ruku i nogu Murice preporučuje slijedeći pripravak (na litru vode): 1 prstohvat rosopasa (svježi listovi i cvjetovi), 1 prstohvat bršljana (listovi i cvjetovi), 1 prstohvat crnog sljeza (cvjetovi) i 1 prstohvat koprive (listovi).

Također, kada vam debljina zadaje problem, pomoći će vam kupke ruku i nogu ili cijelog tijela u slijedećem pripravaku (na litru vode): 1 prstohvat bosiljka (listovi), 1 prstohvat komorača (sjemenke), 1 prstohvat lavande (cvjetovi), 1 prstohvat ruže ili divlje ruže (latice), 2 prstohvata preslice, 1 prstohvat divlje majčine dušice (listovi i cvjetovi) i 1 prstohvat ružmarina (listovi i cvjetovi).

Uz pomenute recepte koristit će vam i jedne do dvije šoljice dnevno slijedećeg naljeva (na 7,5 dl):

3 prstohvata  cvjetova vrijesa (neka kuha 5 minuta);

2 prstohvata bjelike lipe (neka kuha 5 minuta);

2 prstohvata komorača (sjemenke).

Za lokalne obolge i kupke, ili pijenje, možete primijeniti i jedan od slijedećih pripravaka:

Uvarak od orahova lišća (2 prstohvata za 1 šoljicu);

Svježi sok dobričice (2 kafene kašičice dnevno kroz 1 sedmicu) ili naljev od listova i cvjetova iste biljke (3 prstohvata za 1 šoljicu);

Uvarak od zrna ječma (5 prstohvata za 1 šoljicu), biološki uzgujenog;

Naljev od listova i cvjetova ružmarina (2 prstohvata za 1 šoljicu).

Pomoći će vam ako primjenjujete za masažu ulje od borovice, ulje od pastirske iglice ili ulje od bora.

(aura.ba)