Herbar ljepote iz iskustva slavnog francuskog travara Maurice Messegue: Crni ribiz je najbolja antialergična biljka

Herbar ljepote iz iskustva slavnog francuskog travara Maurice Messegue

Alergijom se naziva svaka “pretjerana” reakcija organizma na raznovrsne vanjske faktore. Alergične reakcije su brojne kao i faktori koji ih izazivaju. Čuvajte se svega što je hemijsko. Hemijskog je porijekla većina proizvoda koji izazivaju preosjetljivost. Od brojnih alergija čuvat će vas biološka ishrana…

Živimo u svijetu alergičara a to nije nimalo čudno… Prirodnim uzrocima toga oboljenja pridodaje se mnoštvo umjetnih, i to na hiljade novih hemijskih proizvoda koji svake godine dolaze na tržište. U određenom smislu moguće je reći da se napredovanjem industrijske civilizacije alergija sve više širi, tvrdi francuski travar Maurice Messegue u knjizi “Moj herbar ljepote”…

Isključivanje uzroka

Alergijom se naziva svaka “pretjerana” reakcija organizma na raznovrsne vanjske faktore, a ima ih na stotine: virusi, bakterije, gljive, pelud, mikroskopski sitni beskralježnici, prašina, deterdženti, šamponi, boje, lijekovi, dodaci hrani, perje, dlake, ubodi insekata, sunce itd, a da ne izostavimo mnogobrojna jela: jaja, mlijeko, čokolada, mekušci, divljač, jagode itd.

Alergične reakcije brojne su kao i faktori koji ih izazivaju. Neku su vrlo teške pa je nužno da se osoba hitno preveze u bolnicu (edem pluća, veliki anafalaktični šok). Druge su teške i zahtijevaju da se odmah pozove liječnik (astma, teška urtikarija, edem lica).

Savjeti koje je Maurice dao odnose se samo na dobroćudne oblike bolesti koji nemaju drugih posljedica osim što su neugodni, a javljaju se kao crvenilo, kao koprivnjača, lokalni edem i ekcem.

Nastojte isključiti uzrok, savjetovao bi Maurice, ali i dodao da je lakše reći nego to učiniti. Čuvajte se uglavnom svega što je hemijsko. Hemijskog je porijekla većina proizvoda koji izazivaju preosjetljivost. Od brojnih alergija čuvat će vas i biološka ishrana.

Najbolja antialergična biljka neprikosnoveno je crni ribiz. Upotrebljavajte ga u svim oblicima: kao sezonsko voće, kao pekmez, u sirupima, itd. Pijte triput dnevno kroz nekoliko dana uzastopno naljev od listova biljke (2 prstohvata za 1 šoljicu). Još je djelotvorniji uvarak od pupova (1 prstohvat za 1 šoljicu).

Druga dobra antialergična biljka je borovnica. Upotrebljavajte ukusne plodove toga malog grma ali i stucane listove (1 prstohvat za 1 šoljicu) ili neki koncentriran uvarak njegovih bobica (5 ili 6 pregršti na litru vode).

Koprivnjača najzastupljenija

Jedna od alergija koja se pojavljuje sve više je i koprivnjača koja se stručno naziva urtikarija. To je bolest modernog doba. Dakako, izazivaju je i prirodni faktori: životinjski otrovi, pelud, sitni beskralježnici, voće itd. Ali sve je više izazivaju hemijski proizvodi i nekontrolirana upotreba lijekova.

Koprivnjača je osip crvenih malo ispupčenih pločica koje su slične ubodima koprive (odatle i ime) i koje strašno svrbe.

Iako ima osoba koje su podložnije alergijama, nitko ne može predvidjeti tko će (i kojom prilikom) biti žrtva naglog napada koprivnjače. Sasvim je nepredvidivo kad će se prvi put pojaviti. Nastojimo da se ne povrati. No nije lako utvrditi koji je proizvod odgovoran za pretjeranu osjetljivost organizma.

Naljev od listova crnog ribiza (2 prstohvata za 1 šoljicu) ili čaj od pupova toga grma (1 prstohvat za 1 šoljicu) pomoći će vam u borbi protiv koprivnjače. A, na osip također stavljajte i tople obloge od mesa crnog ribiza. Pomoći će vam i naljev od smrvljenih listova borovice (1 prstohvat za 1 šoljicu) ili uvarak od ploda tog grma (5 do 6 rukohvata za 1 litru vode).

Mauricevi recepti

Protualergijski pripravci

Mnogi Mauricevi recepti pomoći će vam i olakšati tegobe koje sa sobom nose većina alergija kojima ste podložni:

Kataplazme na bubrege i kupke ruku i nogu pripravljene (na litru vode) od: 1 glavica zdrobljenog bijelog luka, 1 prstohvat crvenog gloga (cvjetovi), 1 prstohvat rosopasa (polusvježi listovi i stabljike), 1 prstohvat pirike (stucano korijenje), 1 prstohvat žućice (cvjetovi), 1 prstohvat kadulje (listovi) i 1 prstohvat lipe (cvjetovi).

Čaj pripravljen od: 2 prstohvata sipana, 1 prstohvat čubra, 1 prstohvat ružinih latica, 3 prstohvata majčine dušice i 1 prstohvat lavande.

Uvarak od listova artičoka (4 prstohvata za 1 šoljicu); uvarak od listova i cvjetova koprive (4 prstohvata za 1 šoljicu); uvarak od listova i cvjetova kupine (3 prstohvata za 1 šoljicu); čaj od listova i cvjetova sipana ili izopa (3 prstohvata za 1 šoljicu).

Protiv koprivnjače, korisna je kamilica

Osim pomenutih recepata za alergije, za koprivnjaču će biti korisni i slijedeći:

Oblozi natopljeni miješanim uvarkom od cvjetova kamilice (1 mala pregršt) i listova i ploda bazge (2 pregršta na 1 litru vode);

Kupelji ruku i nogu i oblozi natopljeni dvostrukim naljevom od dimnjače (cijela biljka, 3 pregršti) i divlje maćuhice (cijela biljka, 1 pregršt na litru vode).

Za kupke ruku i nogu i lokalnu primjenu (bez trljanja) koristit će i slijedeći pripravak (na litru vode): 1 prstohvat rosopasa (polusvježi listovi i stabljike), 1 prstohvat divljeg maka (cvjetovi i zdrobljene čahure), 1 prstohvat sljeza (cvjetovi), 2 prstohvata koprive (svježi listovi), 1 prstohvat kadulje (listovi i cvjetovi), 1 prstohvat ljubice (cvjetovi) i 2 prstohvata ružmarina.

Pripravite sebi i naljev od slijedećeih sastojaka (za 1 šoljicu od 2,5 dl, piti 1-2 šoljice dnevno, preliti kipućom vodom i ostaviti 4 minute): 2 prstohvata ružmarina, 1 prstohvat sirištare, 1 glavica kamilice, 1 prstohvat ruža i 2 prstohvata matičnjaka.

(aura.ba)