Herbar ljepote iz iskustva slavnog francuskog travara Maurice Messegue: Akne se pripisuju hormonlnim, živčanim ili psihičkim poremećajima

Liječenje bilo kakvih akni uvijek je teško. Prije svega valja uspostaviti opću uravnoteženost organizma a posebno prehrambenu. To je moguće ako se pridržavate hipotoksične dijete. U prvom redu valja iz prehrane izostaviti životinjske masti i šećere koji se brzo probavljaju, a treba jesti hljeb od neprosijanog brašna i neljuštenu rižu, koji su bogati vitaminima (B, PP itd.) a vrlo potrebne koži

Akne… Ah! Kako je očajna mladež čije lice pokrivju ružni čirići…, zapisao je Maurice. One su, tvrdi on, kao i celulit – bolest ljepote koja ubija duh onih koje pogađa. Akne počinju jednostavnim “crnim tačkama” ili komedonima (sujedicama), sitnim bubuljicama s tamnom jezgrom koje izbacuju bjelkastu nit ako ih stisnete. Maurice pojašnjava da se sujedice množe i čine tačkaste akne. Prate ih upalni procesi koji izazivaju pojavu žućkastih čirića. Ovi pucaju i izlučuju kapljicu gnoja. Zatim se na njima javlja smeđa krastica te više ili manje vidljiv ožiljak.

Uravnoteženost u prehrani

Taj tip sujedica nazvan upaljene ili zagnojene akne čini glavninu mladenačkih akni. Bubuljica ima po licu, ali i po vratu, ramenima, grudnom košu i leđima. Uzroci su mnogobrojni, uglavnom hormonalni (akne gotovo počinju uvijek u pubertetu), ali su to i smetnje u probavnom i živčanom sistemu itd. Neposredan uzrok, tvrdi Maurice je umnožavanje stafilokoka u lojnim kanalićima kože u osoba koje izlučuju suviše loja.

Rjeđi oblici te bolesti kao što je ružičasta akna ili bakrenjča te prosasta akna ili milium nalaze se i u odraslih.

Liječenje bilo kakvih akni uvijek je teško. Prije svega valja uspostaviti opću uravnoteženost organizma a posebno prehrambenu. To je moguće ako se pridržavate hipotoksične dijete. U prvom redu valja iz prehrane izostaviti životinjske masti i šećere koji se brzo probavljaju, a treba jesti hljeb od neprosijanog brašna i neljuštenu rižu, koji su bogati vitaminima (B, PP itd.) a vrlo potrebne koži.

Budući da se akne pripisuju hormonlnim, živčanim ili psihičkim poremećajima, dakako da najprije valja liječiti te poremećaje. No ne smije se zanemariti lokalno liječenje jer bolest teško oštećuje žlijezde i “raspoloženje”.

Sunce je neprijatelj

Maurice savjetuje da se kod pojave akni treba prati dobrim sapunima koji iz kože najbolje odstranjuju nečistoću. Zatim, korisno je ispirati lice u izvorskoj vodi. Provedite i kuru uzimajući biljke koje čiste krv:

Naljev od cvjetova i listova stolisnika (2 prstohvata za 1 šoljicu);

Uvarak od cijele biljke čička (3 prstohvata za 1 šoljicu);

Uvarak od lišća i stucane kore breze (2 prstohvata za 1 šoljicu).

Uputno je, savjetuje Maurice, uzimati i čaj od listova i cvjetova vodopije ili od cijele biljke zubače ili od listova koprive ili od korijenja i listova maslačka ili od cvjetova udovčice (od svake biljke 1-2 prstohvata za 1 šoljicu). Uvarak od preslice (3 prstohvata za 1 šoljicu) ima također dobar učinak na čišćenje krvi.

Maurice je napominjao da je neophodno i čuvanje od sunca koje pomaže aknama jer isušuje kožu, pogoduje začepljenju lojnih kanalića i povećava njihovu sklonost infekciji. Nemojte se, dakle, previše izlagati njegovim zrakama…

Sebi ćete najprije pomoći, ukoliko imate problem sa aknama da pijete 3 do 4 puta na dan naljev od listova i cvjetova divlje maćuhice (2 prstohvata za 1 šoljicu).

Na ozlijeđena mjesta najbolje je stavljati kataplazme od naribanog luka ili mlake obloge od listova kupusa omekšanih toplom peglom ili sok od listova kupusa. Naljev od svjetova nevena (4 prstohvata za 1 šoljicu) korsti se za obloge, a može se i piti pa mu je djelovanje jače.

Jabučna pulpa i mast

I naši stari su liječili akne i smatrali ih estetskim problemom. To su činili na razne načine. Najčešće su upotrebljavali obloge od svježeg lišća trpuca natopljenog u kipućoj vodi i ostavljenog da se u njoj nameče 1 sat.

Također, Maurice je zapisao da su koristili i obloge od kuhanih jabuka. Podsjećao je na to da su se od jabučne pulpe i svinjske masti nekada pravile ublažujuće masti nazvane pomata, od čega potječe naša riječ pomada.

Od klasičnih sredstva liječenja akni pomaže i obloga natopljena u soku od potočarke, kao i oblozi od svježih zdrobljenih listova čička ili oblozi od smrvljenog korijena i listova te biljke. Pomoći će i oblozi od naribane mrkve.

Neophodno je, prema Mauricevim uputama koristiti i tekućine za dezinfekciju kože, a najbolje ju je napraviti od ½ kafene kašičice eteričnog ulja lavande, ½ kafene kašičice eteričnog ulja kadulje i 1 čaša 70-postotnog alkohola.

Mauricevi recepti

Liječenje akni

Miješani čaj za čišćenje krvi pije se prije spavanja (za 1 šoljicu): 1 prstohvat stolisnika, 5 bobica borovice i 4 prstohvata divlje naranče.

Za sve akne osnovni pripravak za tople lokalne obloge, za naljeve, te za kupke ruku i nogu priprema se na litru vode i to na slijedeći način: 3 prstohvata ružinih latica, 3 prstohvata sljeza, 2 prstohvata kadulje i 4 glavice kamilice (na 4 dl).

Kupke se pripremaju na slijedeći način: 3 prstohvata čička (listovi i cvjetovi), 3 prstohvata bijelog sljeza (stucano korijenje), 4 prstohvata crnog sljeza (cvjetovi), 1 manja glavica naribanog crvenog luka i 4 prstohvata kadulje (listovi i cvjetovi).

Ako su akne jetrenog porijekla, osnovni pripravak za obloge te kupke ruku i nogu pripramju se na litru vode od: 5 prstohvata bjelike lipe, 3 prstohvata ružmarina, 2 prstohvata rosopasa (svježi listovi), 3 prstohvata crnog sljeza (korijenje i cvjetovi) i 2 prstohvata kadulje (cvjetovi). Učinak toga lijeka možete poboljšati stavljajući na jetru kataplazma od mješavine kupusa i luka pomiješane s čašicom osnovnog pripravka.

Ako su akne želučanog porijekla, topli oblozi pripremaju se od: 3 prstohvata ružinih latica, 3 prstohvata crnog sljeza, 2 prstohvata kadulje i 4 glavice kamilice (na 4 dl). Kupke ruku i nogu pripremaju se na litru vode od: 1 zdrobljene glavice bijelog luka, 1 prstohvata čička (listovi), 6 glavica rimske kamilice (cvjetovi), 1 prstohvat rosopasa napola sušeni listovi), 1 prstohvat metvice (listovi), 3 prstohvata koprive (svježi listovi) i 2 prstohvata majčine dušice (listovi i cvjetovi).

Učinak ovog lijeka možete poboljšati stavljajući na želudac kataplazme od mješavine kupusa i luka zgnječene s 1 čašicom osnovnog pripravka.

Ako su akne živčanog porijkela, tekućina za tople lokalne obloge priprema se na slijedeći način: 3 prstohvata ružinih latica, 2 prstohvata crnog sljeza, 2 prstohvata kadulje i 4 glavice kamilice (na 4 dl). Tekućina za kupke ruku i nogu priprema se (na litru vode) od: 4 prstohvata gorke naranče, 1 prstohvata rosopasa (polusvježi listovi i cvjetovi), 3 prstohvata divljeg maka (cvjetovi i plodovi), 3 prstohvata matičnjaka, 1 prstohvata koprive (svježi listovi) i 1 prstohvata lipe.

(aura.ba)