Henri Hauard Holms: Poremećeni ljekar koji je ubio 200 ljudi i uveo pojam „serijski ubica“

Jedne prilike, nekoliko nasilnika ga je uguralo u mračnu sobu gdje se nalazio pravi ljudski kostur. Prvobitni strah iznenada prerasta u morbidnu opsjednutost smrću koja će potrajati do kraja njegovog života. Pse, mačke i šumske zečeve veoma brzo će zamijeniti ljudska bića

Širom svijeta postoji na stotine ukletih holeta čijim hodnicima i sobama lutaju sablasne utvare, duhovi i duše prokletih. Međutim, smrtonosni „Dvorac“ kojeg je Henri Haurad Holms sagradio u Čikagu, imao je samo jednu svrhu – zarobljavanje i ubijanje ljudi.

Rođen 1861. godine kao Herman Webster Mudhett, H.H. Holmes bio je zloglasni serijski ubica koji je u 19. vijeku terorisao Ameriku. Iako je priznao ubistva dvadeset i sedam ljudi, smatra se odgovornim za smrt dvjesto nesretnika koji su se našli na njegovom krvavom putu.

Henri Holms: Hladnokrvni ubica, pljačkaš grobova i vrhunski manipulator obješen je zbog stvavičnih ubistava

 Fasciniran smrću

Holms je odrastao uz oca koji je bio nasilni alkoholičar i koji je svoje frustracije često iskaljivao na djeci, i to tako što bi im u usta gurao krpe natopljene kerozinom ukoliko bi zaplakali. Holms je u ovim slučajevim često znao pobjeći u obližnju šumu gdje je ubijao i secirao životinje i vadio im utrobu koje je zadivljeno proučavao.

Uprkos mračnom i nesretnom djetinjstvu, Holms je bio izuzetno vrijedan i nadaren učenik zbog čega su ga druga djeca često tukla. Jedne prilike, nekoliko nasilnika ga je uguralo u mračnu sobu gdje se nalazio pravi ljudski skelet. Prvobitni strah ubrzo je postao morbidna opsjednutost smrću koja će potrajati do kraja njegovog života. Pse, mačke i šumske zečeve uskoro će zamijeniti ljudska bića.

Hladni i proračunati tinejdžer završava gimnaziju sa šesnaest godina i počinje da radi kao nastavnik u Nju Hempširu. Ubrzo se ženi, 1878. godine, i to za Klaru Leverin koja je bila kćerka bogatog lokalnog farmera. Na Klarinu nesreću, brak je za Holmsa bilo sredstvo za brzo bogaćenje, i ništa više. Godinu dana kasnije, hladnokrvni Holms napušta Klaru i njenim novcem finansira školovanje na Medicinskom univerzitetu u Mičiganu, gdje je sakupljao, secirao i proučavao ljudske leševe. Osim toga, pod okriljem noći često je pljačkao grobove i mrtvačnice, a ukradena tijela je prodavao medicinskim školama ili bi ih iskorištavao za prevaru osiguravajućih društava.

Holmes je diplomirao 1884. godine i stekao titulu doktora, a u godinama koje će uslijediti postaje poznat kao šarmantni doktor Henry. Svoju novu poziciju će iskoristiti kako bi imao neograničen pristup alatima i sredstvima koji su mu bili potrebni kako bi nastavio sa ubijanjem.

 Šarmantni doktor smrti

Sredinom 1878. godine, u Čikago je stigla Svjetska izložba, manifestacija koja se u obliku sajma održava od sredine 19. vijeka pa sve do danas. Tadašnji sajam je sa ponosom predstavio nova svjetska čuda poput mašine za pranje suđa i fluorescentne sijalice. Fascinantna izložba se prostirala na skoro dva kvadratna kilometra, imala je preko dvjesto zgrada, i prema izvještajima, za samo šest mjeseci, sajam je posjetilo preko 26 miliona gostiju iz svih krajeva svijeta.

Svako ko bi posumnjao u namjenu Holmsovog „Dvorca“ je nestajao bez traga

Ovakvo okruženje je bilo idealno za Holmsovu novu kreaciju, tzv. „Dvorac“ kojeg je dizajnirao i konstruisao u najvećoj tajnosti, kao savršen mamac za njegove žrtve. Zgrada je sagrađena u vidu komplikovanog lavirinta, sa mnoštvom stepenica i vrata koja ne vode nikuda, sobama čija se vrata automatski zaključavaju čim uđete u njih, prostorijama sa skrivenim otvorima za gas. Kako bi njegov zastrašujući projekat ostao tajna, zapošljavao je radnike sajma, kojima po pravilu, niste morali platiti ni centa ukoliko bi bili angažovani manje od dvije sedmice. One koje nije ubio, otpuštao bi i odmah zapošljavao nove.

Dvorac je postao ispunjenje mračnih snova pomoću kojeg je mamio svoje žrtve, i njihove kosture prodavao medicinskim školama. Prilikom crtanja planova za dvorac, Holms je koristio niz inovativni dizajn koji mu je najviše odgovarao. Radnici koji bi postavljali suvišna pitanja ili bi posumnjali da misteriozni doktor nešto krije, bi nestajali bez traga. Unutar dvorca, Holms je sagradio tajnu salu za operacije, prostoriju za mučenje, mrtvačnicu i posebnu salu gdje je provodio eksperimente nad ljudima.

Njegove žrtve su najčešće bile lijepe žene koje je Holms s lakoćom šarmirao i mamio u mračne hodnike svog „Dvorca“ kojem je nakon izgradnje 1893. godine dao ime „Lijepi svjetski hotel“. Holms je lakovjerne žene prisiljavo da zatvore svoje polise životnog osiguranja, a nakon što bi na sebe preuzeo uplaćivanje premija, zauzvrat je imao pravo da naplati osiguranje.

 

„Pao“ zbog krađe konja

Doktor Henry, koji će ubrzo postati poznat kao prvi američki serijski ubica nije imao neki, posebno omiljeni metod ubijanja svojih žrtava. Žrtve iza kojih bi se vrata „Dvorca“ zauvijek zatvorila, Holms je gušio, palio i vješao – ali ne prije nego što bi ih mučio. Naime, Henri je obožavao testirati granice ljudske izdržljivosti, a u tu svrhu su mu poslužili srednjevjekovni instrumenti za mučenje koje je držao u podrumu.

Hotel je imao posebno konstruisane mrtvačnice, sobe za mučenje, sale za ljudske eksperimente…

Porodica Pitezel bila je jedna od mnogih koje su odsjele u Holmsovom hotelu iz pakla. Do kraja jeseni 1894. godine, Ben, njegove dvije kćerke Alice i Nellie, te njegov sin Howard će biti mrtvi. Holms je ubistvo ove porodice namjeravao iskoristiti za još jednu prevaru osiguravajućeg društva. Njegovo zlo se moralo nekada završiti, a glavnu ulogu u okončanju Holmsove vladavine terora je imao Frank Gajer, detektiv iz Filadelfije koji je u harizmatičnom doktoru prepoznao nešto opako, i počeo je da ga prati. Ubrzo otkriva tijela Alice i Nellie u plitkom grobu u Torontu, a zatim je pratio Holmsa do Indijanapolisa, gdje je otkrio i spaljene ostatke Hauardovog tijela u dimnjaku kuće koju je Holms iznajmio.

Uz pomoć agencije “Pinkerton”, koja je pratila Holmsa od Filadelfije do Bostona, Holms je uhapšen 17. januara 1894. zbog krađe konja u Teksasu. Nakon hapšenja, Holmsove tajne su ubrzo izašle na vidjelo. Nakon što je policija saslušala preživjelo osoblje „Dvorca“ u Čikagu, izvršena je detaljna racija hotela gdje su pronađeni svi užasi kojima se Holms bavio u proteklim godinama.  Holms je na sudu priznao ubistva 27 osoba, međutim pravi broj Holmsovih žrtava kreće se između 20 i 200.

Suđenje je održano u Filadelfiji, gdje je veoma brzo osuđen na smrt vješanjem. Nije pokazivao kajanje i priznao je da od rođenja nosi đavola u sebi. Jedino je tražio da mu tijelo nakon smrti bude stavljeno u sanduk sa cementom jer se plašio da će njegovo tijelo biti ukradeno i prodano medicinskoj školi radi seciranja… Obješen je sedmog maja 1896.godine.