Hendikep kao prednost: TENISERKA SA 15 PRSTIJU “SKIDA” SVE RIVALE (VIDEO)

Britanska teniserka Frančeska Džouns u kvalifikacijama za Australijan open napravila je veliki rezultat plasiravši se u glavni žrijeb, ali to nije razlog zbog kojeg je u prvom planu. Naime 20-godišnja Frančeska uspijeva da pobjeđuje uprkos tome što umjesto 20 prstiju ima – 15.

Po četiri prsta na obje ruke, tri na lijevoj, a četiri na desnoj nozi… to, pak, nije zasmetalo Britanki da se plasira u glavni žrijeb Australijan opena. Džouns je nedavno došla do renkinga karijere na 241. poziciji, ali samo sa tim uspjehom nije zadovoljna.

„Ja to vidim samo kao da igram neku igru sa drugačijim špilom karata. Ali, to ne znači da sa tim kartama ne mogu da pobijedim u toj igri“, rekla je Džouns za „Bi-Bi-Si“.

Iako su mnogi bili skeptični, ona je uspjela da sa deset godina bude primljena na prestižnu tenisku akademiju u Barseloni.

„Kada vam neko sa osam, devet godina kažete da nešto ne možete, vjerovatno bi vam se slomilo srce. Ali, ja sam te komentare upila i željela tim osobama da dokažem da nisu u pravu“, prisjetila se Frančeska. Kako ističe, cilj joj je i da svima koji imaju nedostatke slične njenim pokaže da mogu da urade ono što žele ma šta im ko govorio.

Džouns u teretani najviše radi na svom balansu, s obzirom da njene noge uglavnom ne funkcionišu kao kod ostalih teniserki, a dosta vremena provodi radeći na tehnici. Najveća snaga joj je, svakako – u glavi.

„Ja sam prošla kroz neke stvari koje ljudi u mojim godinama nisu, a vjerovatno ni neće. Mnogi bi rekli da je to hendikep, ali ja nisam saglasna: meni je to prednost“.

Frančeska je uvijek morala da radi više kako bi bila na istom ili većem nivou nego drugi, pa joj je to pomoglo da stekne odlične radne navike i da stvori mentalitet nekoga ko nikada ne odustaje.

„Mislim da su pojedinci htjeli da me ismiju, ali ja sam osoba koja to lako može da zanemari. Ako žele da me ponižavaju, neka probaju. To je njihov problem, ne moj“, iskrena je Džouns.

Britanka upravo na Australijan openu bilježi prve krupne korake u karijeri, pa se nalazi na korak od glavnog žrijeba, što bi joj bio najveći uspjeh. Ona ne samo da je u prvom kolu pobijedila Rumunku Moniku Nikulesku, nekadašnju Top 30 igračicu, sa 6:3, 6:2, već je sjajnu igru prenijela i u drugu rundu i izbacila još jednog favorita. Hrvatica Jana Fet, nekada Top 100 teniserka, savladana je posle velike borbe u tri seta – 7:6, 2:6, 6:1.

Na kraju, u finalu kvalifikacija bila je bolja od Đia-Đing Lu u dva seta i takmičiće se na Otvorenom prvenstvu Australije koje je na programu od 8. do 21. februara.

error: Content is protected !!