Hemoroidi: RECEPTURA ČUVENOG SADIKA SADIKOVIĆA

Sadik Sadiković

Sadik Sadiković rođen je 1870. godine u mahali Bešir u Ljubuškom. Njegov otac Mula Ahmet, djed Hasan ef., bogati spahija, kao i dalji preci, također su se ranije bavili liječenjem travama i bili vrlo priznati u liječenju rana. Osnovnu školu (mejtef) Sadik Sadiković je završio u rodnom mjestu, medresu u Travniku a doškolovao se u Carigradu, Maloj Aziji, Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori. Poznavao je turski, arapski i njemački jezik.

Vrlo je vjerojatno da su Sadiku prvi pacijenti počeli stizati oko 1900. godine, s tim da se njihov broj postepeno povećavao do rata 1914. godine i iza njega. Pošto je od oca naslijedio priličan imetak, svoje usluge nije lično naplaćivao. Umjesto toga, bolesnici, ako su htjeli mogli su uplatiti u dobrotvorna društva… Zato su kod Sadikovića pri ruci uvijek bili numerirani blokovi “Gajreta”, “Napretka”, “Prosvjete”, “Narodne uzdanice”, “Crvenog križa” i drugih društava i udruženja.

Osnovnu doktrinu zvanične medicinske struke sticao je u danima prvog svjetskog rata u bolnicama gdje je radio kao bolničar. Njegovi pacijenti su bili većinom „obični ljudi„ ali i mnogi iz kruga „otmjenijeg svijeta„. Dolazili su mu bolesnici iz najudaljenijih krajeva svijeta, iz Japana i Kine, te Azije i Amerike.

Ordinacija Sadika Sadikovića bila je jedna soba u maloj kafani na Žabljaku (naselje u Ljubuškom). Postoje zapisi koji govore da je godišnje primao preko 15.000 bolesnika.
Sadik Sadiković bio je poznat po tome što je bolesti prepoznavao „po očima i licu, po kucanju pulsa i po iskazima samog bolesnika„. Bio je vrlo popularan u Dalmaciji.

Za Sadikovića su se zanimali i mnogi ljekari. Jedni su mu dolazili kao pacijenti, drugi su ga kritikovali i ponižavali, treći su službeno ili stručno pratili njegov rad i djelatnost i o tome pisali izvještaje i analize. Kruna njegovog profesionalnog rada je knjiga „Narodno zdravlje„ izdata 1928. godine. Na ahiret je preselio nakon dužeg bolovanja, 2. aprila 1940. godine u svojoj kući na Žabljaku.

U svojoj knjizi “Narodno zdravlje”, za hemoroide je sadiković napisao sljedeće:  hemoroidi se ne smiju olako shvatati, jer ako se bolest zapusti, može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema.

A evo i Sadikovog recepta za liječenje hemoroida:

Hemoroide liječiti tako što ćete 3 – 4 puta dnevno izaprati čmar sa četvrt litra hladne vode. Osim toga, svaku večer, ako postoji upala, staviti preko čitavih leđa, provući preko kukova i zavrnuti na trbuhu, hladan oblog. Za oblog možete osmostruko složiti čaršaf i umočiti ga u hladnu vodu. Ovakav oblog mijenjati svako pola sata, do 45 minuta. Također, možete priviti dobro pečenu (dok je topla) glavicu luka pomiješanu sa svinjskom mašću. Dobar je i hladan oblog od mladog kravljeg sira ili oblog od sirćeta i razmućene ilovače.

Također, dobro je piti čaj (dnevno 2-3 šolje) uvijek samo po gutljaj. Za pripremu čaja uzeti po 4 g korjena od kravojca, apte i preslice, na četvrt litra vode. Svakih 8 dana mijenjati čaj i uzimati po 4 g solomonovog pečata i koprive i 2 grama pelina na četvrt litra vode, dalje, korjena poljske steže, smreke i lišća od zohve…

Da bi ste se izliječili morate paziti i na stolicu i ishranu. Držati strogu dijetu, jesti mliječna jela, kuhanu tjesteninu, kuhanu pšenicu, grahamov hljeb, i mnogo voća. Alkohol i duhan po mogućnosti odbaciti.

(aura.ba)