HELJDINA LJEVUŠA NA MRKONJIĆKI NAČIN

ZA TIJESTO JE POTREBNO: 10 kašika heljdinog brašna, 3 – 4 kašike pšeničnog brašna, 1 kašika soli, 2 jajeta, 1 šolja slatkog mlijeka, 5 kašika ulja i 1 šolja mineralne /kisele/ vode.

ZA FIL je potrebno: ½ kg kajmaka, 2 jaja i malo slatkog mlijeka, kako bi se lakše umutio kajmak i napravila smjesa kao za pitu.

Nada Milun, iz čađavićkog restorana „Danone“ daje slijedeće upute:

Tijesto napraviti da bude kao za palačinke i podijeliti ga na dva jednaka dijela. Prva polovina tijesta izlije se u dobro zagrijanu tepsiju koju treba pouljiti. Peče se na 200 stepeni Celzijusa petnaestak minuta (da se tijesto zapeče), nakon toga se dodaje fil od kajmaka i jaja, nastavi se sa pečenjem još nekih desetak minuta.

Heljdina ljevuša se može napraviti i na dva sprata, a uz nju se služi jogurt ili salata.

Komentari

komentara