HELJDA HRANI MOZAK, A SUŽAVA STRUK

Dijeta sa heljdom ako je namjeravate isprobati, traje dvije sedmice.

Za to vrijeme možete očekivati gubitak i do deset kilograma.

Kako pripremiti heljdu?

Naveče zrno zaliti kipućom vodom, zatim vodu ocijediti i zaliti ponovo kipućom vodom (1 čaša heljde u zrnu – 1,5 čaša vode). Možete pripremiti 1, 2 ili 3 čase, koliko god želite. Probajte sa jednom, pa ćete regulisati prema svom apetitu. Poklopiti i ostaviti preko noći (ne kuhati). Ujutru je spremna za upotrebu.

Heljdu je dozvoljeno jesti koliko god želite, bez začina, soseva i soli. U toku dana popiti litar kefira. Pijte dovoljno vode, koliko god želite, ali ne manje od 1,5 litra dnevno. Dozvoljena je i kafa, ali ne više od 2 šolje dnevno, bez šećera. Poželjno je da posljednji obrok pojedete 4 sata prije spavanja.

U toku dana možete uzimati voće i povrće. Možete jesti obareno zeleno povrće – spanać, brokoli, prokelj, grašak… Bez soli i drugih začina.

Heljdina dijeta nije gladovanje, ne bi trebalo da imate osjećaj gladi.

Kad završite dijetu, nemojte odmah da se vagate, sačekajte 3-4 dana, pa tek onda stanite na vagu (jer čišćenje organizma nastavlja se još nekoliko dana, nakon završetka dijete).

Odavno je dokazano heljdino blagotvorno dejstvo za brojne zdravstvene tegobe. Budući da poboljšava memoriju, heljdu nazivaju i idealnom hranom za mozak.