Hatija Beganović svakodnevno iz sela u grad doveze 20 kilograma domaćih proizvoda: Mnogi neće u štale, jer im smrdi! Njima je lakši šverc i preprodaja, a meni nije!

Do penzije, u narednih pet godina Hatija će biciklom iz Čatrnje do pijace u Gradišci donijeti preko 35 tona mlijeka, sira, kajmaka, jaja i povrća. Biciklom će do pijace i nazad prevaliti više od 20 hiljada kilometara… .  

Vrijedna domaćica Hatija Beganović svakodnevno na gradsku pijacu u Bosanskoj Gradišci iz šest kilometara udaljene Čatrnje prevozi mlijeko, sir, kajmak, jaja, pileće meso, kukuruzno brašno i druge  proizvode. Ostala je poodavno bez posla, pa je primorana da do prava na starosnu penziju preživljava na ovaj način. Ali, Hatija je pronašla svoju računicu, stekla povjerenje među kupcima i postala ekskluzivni dobavljač bjeliva za mnoge porodice.

  • Sama proizvodim stočnu hranu. Krave baš dobro hranim kako bi imala što donijeti na pijacu i prodati. Svaki dan do podne sam na pijaci, poslije podne kod kuće pripremamsir, kajmak, skorup i mlijeko za sutra. Može se živjeti, samo treba raditi. Mnogi neće u štale, jer im smrdi, njima je lakši šverc i preprodaja, meni nije – kaže Hatija.

Ova vrijedna Čatrnjanka živi sama u domaćinstvu. Poslove ne dijeli na muške i ženske. Radi uglavnom sve, bez ičije pomoći.

  • Rad mi je jedini spas. Svako jutro ustajem u pet, a na spavanje idem u 10 naveče. Sve poslove i muške i ženske radim sama,pa čak i oko drva za zimu – kaže Hatija.

Hatijine redovne mušterije kažu da njenim proizvodima nema ravnih u cijeloj Bosni. Bilo da se radi o mlijeku, pavlaci, skorupu, siru ili surutci. Priča nam da skorup proizvodi na isti način kao što su stare žene u Čatrnji pripremale prije više od 100 godina. Naravno postoje i male tajne, zbog čega je njen skorup pravi melem.

Ova vrijedna žena kaže da je ponosna na svoj način života, jer zavisi isključivo od svog rada i zdravlja.

  • Mnogi me pitaju zašto sve ovo dovozim biciklom, ja im kažem da mi je to najrentabilnije rješenje. Mogla sam ja kupiti automobil, pa lijepo sve potrpati u prtljažnik i dovesti u grad. Ali onda bi trebala samo raditi za gorivo, a tako ne ide. Svakodnevno biciklom dovezem više od 20 kilograma raznih proizvoda. Bicikl mi je najbolji drug – kaže Hatija.

 Hatija Beganović očekuje da će izdržati još pet godina, a onda u zasluženu penziju. A do tada biciklom treba iz Čatrnje do pijace donijeti preko 35 tona mlijeka, sira, kajmaka, jaja i povrća. Biciklom će do pijace i nazad prevaliti više od 20 hiljada kilometara.

Samo da me zdravlje posluži, imam jaku volju i ništa mi nije teško. Održavaju me moje mušterije I žene sa kojima na pijaci preberem mnogo tema,  kaže uvijek nasmijana Hatija Beganović.

B.Grgić