Hasan Karaman, 72-godišnji Sarajlija: OD KADA KORISTIM „BOŽIJU KREMU“ PREPJEŠAČIM IZ NEDŽARIĆA DO OTOKE

Dugo je Hasan tragao za lijekom koji će ublažiti njegove tegobe. Koljeno ga je izdavalo, tako da se sve manje kretao. Nema kreme za koju je čudo da je nije koristio, nijedna nije bila previše učinkovita. Urahatio se, kaže, „Božijom kremom“, travara Jasminka Šarića

Hasan Karaman je višegodišnji redovan čitalac „Aure“. Redovno nas prati, a od kako su ga pritisle zdravstvene nevolje i „provjerava“ šta to mi sve pišemo i koga predstavljamo.

-Koristio sam ja razno – razne kreme i preparate za moje tegobe, plaćao kreme po cijenama od 5 do 180 KM. Ali, nije bilo velike koristi. Mene je moje koljeno boljelo i sve više izdavalo. Sreća pa nas upoznaste sa travarom Jasminkom, predstaviste njegove preparate… Zahvaljujući „Božijoj kremi“ ja sam preko vikenda šetao na Trebeviću, svako jutro sam negdje u kafani, zaputim se pješice do Otoke – kazuje nam na početku priče 72-godišnji Hasan Karaman.

Koljeno ga je počelo izdavati prije nekoliko godina. Zapravo, 2019., nakon teške „saobraćajke“ na Baricama. Spasio je živu glavu, ali je stradala desna noga. Otišli su ligamenti i tetive. Kaže, da je operacija bila rizična, te da se plašio invalidskih kolica.

„Ljekari su to zakrpili, propisivali tablete, kreme, injekcije…., ali ja više nikada nisam mogao na svoju nogu rahat stati ili se kretati. Boljelo je, žigalo…

Boljelo ga je koljeno, ali i duša, jer Hasan je od četrnaeste godine planinar. Imao je osjećaj da mu je sudbina oduzela jednu od najvećih ljubavi.

„Ja sam naučio da sam stalno na nogama. Nije bitno da li sam u Sarajevu ili negdje na planini. I onda se desi da ne mogu otići iz B faze na Alipašinom polju, gdje stanujem, u C fazu da kafenišem sa jaranima.

A onda se pojavi „Božija krema“ Jasminka Šarića. Naručio sam jedno pakovanje. Mazao sam se naveče svake večeri. Dan po dan, osjećao sam olakšanje u nozi. Najbolje se to osjetilo ujutro, jer je moje ustajanje iz kreveta nakon povrede, redovno bilo bolno. Primijetio sam da ustajem bez napora, ali sam sebi nisam vjerovao.

Čekao sam da dobro uvjerim u moć „Božije kreme“. Redovno sam se njome trljao, a iz dana u dan sam bio poletniji i pokretniji. Počeo sam ponovo šetati. Idem na planine. Prošli vikend sam bio na Trebeviću, odem pješke sa Alipašinog do Otoke. Zaista je ta „Božija krema“ Božiji dar – kazao nam je Hasan Karaman.

O travaru Jasminku Šariću iz Orašja, koji u svojoj biljnoj apoteci priprema tinkture, meleme i čajeve za brojne zdravstvene tegobe stižu hvalospjevi sa svih strana. Svi se slažu da su njegove biljne terapije veoma učinkovite!
Duga je lista oboljenja i stanja za koje postoji lijek u Jasenkovoj biljnoj apoteci – od nervne rastrojenosi, preko ženskih bolesti, srčanih tegoba, kostobolje, reume, išijasa, pa do onih najtežih, pred kojima je i zvanična medicina nemoćna. Ima tinkture, kreme, čajeve za sve boljke današnjice.Kontakt telefon travara Jasminka Šarića je u nastavku teksta.