Hasan i Salko Muratović jedini stanovnici naselja Muratovići kod Viteza: Bez pjesme horoza i djece selo je gluho

Otkako je selo Muratovići „sišlo poniže“, u naselje Sadovača, bliže Vitezu, više se ne čuje pjesma horoza ni dječija  cika, pa danas selo čine selom samo rođaci, vrijedne starine, Hasan i Salko Muratović

U dobra stara vremena, kada se živjelo sporije, ali zdravije i duže, viteško selo Muratovići bilo je puno života. Nadaleko čula se momačka i djevojačka pjesma, dječiji glasovi ozvanjali selom, a od rike stočnog blaka prolamali se brda i dolovi.

 Danas ovdje žive samo dva stanovnika – rođaci Hasan i Salko Muratović. Muratovići su udaljeni desetak kilometara od Viteza.

 – Svaka kuća imala je horoza i da su samo oni pjevali selo bi dozvanjalo od pjesme – prisjeća se vitalni starina Hasan i dodaje kako danas selo ima 23 kuće i isto toliko pomoćnih objekata, ali nema ni stanovnika ni horoza.

 Sa sjetom u glasu kazuje kako su selo Muratovići, koje je po njegovom prezimenu dobilo ime, napustili svi osim njega i rođaka mu Salke Muratovića, sa kojim djeli dane i noći.

 Salko se pridružuje priči i kaže kako je penziju zaradio u formi udaljenoj „sat i po hoda od sela i sat i po do sela“.

 – Komšije saseliše u naselje Sadovača, poniže, a bliže Vitezu. I djeci je lakše do škole, a nama dvojici je ovdje suđeno da radimo i uživamo tu gdje smo se rodili.

Hasan i Salko su već druga godina bez komšija, „čuvaju selo“, ali i rade kako su naučili. Hasan je zasadio dva i pol dunuma maline, a Salko uzgaja junice.

  • Jazuk je da se ovdje ne posije, zemlja je rodna, a ja sam, eto, odlučio uzgajati maline i ne žalim se. Zauhar je svaka para, a radi se na čistoj havi i zdravo se, fala Bogu – kaže Hasan i dodaje kako se uvijek nađe kupac.

Ne žali se na posao ni Salko, naprotiv.

– Podigao sam penzionerski kredit i kupio junice. Posijao dva dunuma kukuruza i kada rode može mi biti dvije godine hrane za stoku. Ko radi taj ima – veli ovaj vrijedni starina i dodaje kako u radu brzo vrijeme prolazi.

(Mustafa Smajlović/aura.ba)