Hasan Gušić, jedan od najpoznatijih bh. biciklista: VOŽNJOM BICIKLA POBIJEDIO ŠUM NA SRCU!

Čim bih malo okusio brda ili nekog fizičkog napora, umarao sam se. Srce bi počelo da lupa kao ludo, teško sam disao. Te aritmije srca su me plašile. Posjetio sam doktora i dijagnosticiran mi je šum na srcu. Doktor je preporučio ili plivanje ili vožnju bicikla

Bosna i Hercegovina ima odlične predispozicije za razvoj brdskog biciklizma. Zahvaljujući odličnim stazama za planinski biciklizam, naša zemlja se, po izboru magazina “National Geographic”, prošle godine našla i na listi deset najboljih destinacija u svijetu za avanture.

„U principu, zadnjih tri do četiri godine BiH jeste destinacija koju preporučuju za avanturistički turizam, što po svom reljefu zaslužuje. Oko 55 posto reljefa BiH omogućava ovu vrstu sporta, odnosno turizma – ocjenjuju stručnjaci.

Zdravstveni problemi

Brdski biciklizam je relativno mlad sport a razvio se u svojoj pravoj formi 70-ih godina prošlog stoljeća u SAD-u. On sa sobom nosi razne beneficije, a jedna od njih je sigurno i ona zdravstvena. O tome svjedoči i primjer Hasana Gušića, jednog od najpoznatijih pristalica ovog sporta. Rođen je u Zvorniku 24. aprila 1987. godine. Od 1998. živi u Sarajevu. Poznat je i pod nadimkom Bike Doktor (doktor za bicikl).

„Kada sam imao pet godina prvi put sam bicikl vozio bez ičije pomoći. Komšinica Fikreta je zaslužna za to. Bila je sretna što me naučila voziti. Danas, kada je sretnem, često odmahuje glavom. Vjerovatno misli, kamo sreće da ga nikada nisam naučila – smije se Hasan i aludira na sve opasnosti kojih ne manjka u disciplini kojm se on bavi.

Ozbiljnije se u vožnju bicikla upustio kada je bio osmi razed osnovne škole. Imao je problema sa srcem.

„Čim bih malo okusio brda ili nekog fizičkog napora, umarao sam se. Srce bi počelo da lupa kao ludo, teško sam disao. Te aritmije srca su me plašile. Posjetio sam doktora i dijagnosticiran mi je šum na srcu. Doktor je preporučio ili plivanje ili vožnju bicikla – kaže Hasan.

Pojašnjava da tada nije imao gdje da pliva. Ostalo mu je da se uhvati bicikla. U početku je, kaže, bilo teško. Bicikl je više gurao pored sebe nego što je vozio. Ali, bio je uporan.

„Prvo sam vozio po mahalama i blagim uzbrdicama, kasnije sam se otisnuo prema Trebeviću, Igmanu, Bjelašnici… – prepričava Hasan.

Dodaje da je iz mjeseca u mjesec njegovo zdravstveno stanje bilo bolje. Više se nije brzo umarao a prestale su i aritmije. Poslije godinu dana vožnje, ponovo se obratio doktoru.

„Bio je oduševljen. Potpuno sam ozdravio. I ne samo to, duplo mi se povećao i kapacitet pluća. Skorašnji snimci na odjelu sportske medicine pokazuju da mi srce bolje radi i da imam veće pretpostavke za napredovanje čak i od olimpijskih takmičara. Popravilo mi se cjelokupno zdravstveno stanje. Nikada nisam bio u teretani a imam potpuno izvajano tijelo. O psihičkom zdravlju je suvišno i govoriti. Poslije svake vožnje se preporodim – kaže za „auru“ Hasan.

Vratolomije

Danas, ovaj sport se Hasanu uvukao pod kožu. I on je dijelom zaslužan što je brdski biciklizam u BiH sve popularniji. Dovoljno je samo u internet pretraživače ukucati ime Hasan Gušić i dobit ćete na desetine videa sa njegovim adrenalinskim vožnjama.

„Nakon godina vožnje, odlučio sam se za disciplinu u biciklizmu poznatu pod nazivom downhill koja se vozi kao spust duž staze gdje se takmičari bore za što bolje vrijeme. Staze su obično šumske, sa raznim preprekama. Obzirom da se u ovoj disciplini postižu najveće brzine, te da je generalno najopasnija, ovo je idealna disciplina za mene – ponovo se smije Hasan.

Učestvovao je i na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima i napravio je izvanredne rezultate. Radi sam. Kao i većina bh. sportista nikada nije imao bilo kakvu podršku od bh. vlasti. Zbog toga, svaki njegov uspjeh je zlata vrijedan i nakapan je znojem od mukotrpnog zalaganja i rada.

Svi oni koji poznaju Hasana samo sa videa na youtubeu, iznenade se kada dođu u priliku da se sretnu sa njim. Većina očekuje robusnog momka, samovoljnog i tvrdoglavog a dočeka ih nasmijani mladić, potkovan znanjem i staloženošću.

„Sport kojim se bavim poprilično je ekstreman a i ja sam takvog duha. Zbog toga i ne čude njihove reakcije – kaže za „auru“ Hasan koji je napravio brojne, nazovimo, vragolije sa biciklom.

Spuštao se bob stazom na Trebeviću, ski stazom na Bjelašnici, skakao padobranom…

„Nikada se ne upuštam u bilo kakav spust ili nešto slično bez dobre pripreme i planiranja. Posjedujem svu sigurnosnu opremu koja je neophodna. Tako savjetujem i drugima. Čuvajte se. Ne srljajte u opasnost. Uvijek izvršite dobre pripreme i koristite kvalitetnu opremu. A, u svakom slučaju nađite vremena da se bavite nekim sportom na otvorenom. Vjerujte mi, neće proći mnogo a osjetit ćete velike pomake na zdravstvenom polju – poručuje Hasan na kraju.(aura.ba)