Hamida Begović orašaste plodove i sjemenke pretvara u zdrave putere: Butteria: Mali biznis s velikim okusima

„Butteria” u ponudi trenutno ima kikiriki puter, lješnjak puter, badem puter, indijski orah, puter od sjemenki bundeve, lješnjaka + kakao maslac, pistacija puter i badem + tamna belgijska čokolada, a u planu je i slastica za ljubitelje bijele čokolade.

Iz Donjeg Vakufa nam stiže još jedna priča o vrijednim ljudima i uspješnom i inovativnom malom biznisu. Ovog puta, u našoj „handmade“ rubrici, ugostili smo mladu Hamidu Begović koja od orašastih plodova i sjemenki, izrađuje zdrave putere.

24-godišnja Hamida je diplomirani profesor arapskog jezika i književnosti. Završila je IPF u Zenici.

-Kako vidite, moj trenutni posao nema veze s mojom strukom. Nakon diplomiranja, bilo mi je važno da radim, nije mi bilo stalo da taj posao bude isključivo u stuci – kazuje za Auru Hamida.
U nastavku pročitajte uspješnu priču mlade preduzetnice koja je proteklih mjeseci radila na rebrendiranju i plasiranju novih proizvoda pod nazivom „Butteria“, a iza kojih se kriju ukusni i zdravi puteri od pistacije, indijskog oraha, tikve, lješnjaka, badema, kikirikija…A evo kako je sve počelo.

-Meni i suprugu je pravi ćejf bosanska kahva i uz nju kocka čokolade. Mislim da je to bio najveći povod da počnemo sa izradom neke zdrave slastice. Trebala je to biti upravo čokolada, puno zdravija varijanta od ovih koje se mogu pronaći na policama naših marketa. I tako, našli smo sve kalupe, mašina je stigla preko prijatelja iz Indije, ali sirovinu nikad nismo ni nabavili. Naišli smo na toliko prepreka da smo na kraju odustali. Cijene materijala su bile prevelike. I tako je mašina stajala jedno pola godine i onda smo pokušali napraviti puter od kikirikija pa tako umjesto čokolade, danas su tu proizvodi koji su prilično raritet, posebno na našem tržištu – priča Hamida.

I tako, umjesto čokolade, mladi bračni par je ideju o pripravljanju putera od orašastih plodova i sjemenki visoke hranjivosti bez aditiva i dodatnih ulja – brendirao u „Butteriu”. Proizvodi nastaju u njihovoj maloj radionici u Donjem Vakufu.

Ona je registrovala biznis te s mužem ostavu preuredila u radni prostor i opremila je za proizvodnju, a potom je Hamida dobila poticaj od Federalnog zavoda za zapošljavanje.
Upitali smo Hamidu ko su njihove mušterije, gdje nabavljaju sirovine te kako teče proces nastanka putera…

-Naše namaze od orašastih plodova, koštunjavog voća i sjemenki visoke hranjivosti naručuju oni koji nastoje jesti zdravo ili se hrane veganski, ali i drugi kupci. Proizvode spremamo uz pomoć mašine sa kamenim mlinom, originalno namijenjene za pravljenje čokolade. Prve proizvode su probali naši prijatelji i rodbina. Bili su jako oduševljeni pa smo odmah krenuli u nabavku tegli i drugog materijala – prisjeća se Hamida.

Nakon kikirikija, odlučili su probati i druge sirovine – sve što sadrži određene masnoće koje se uz dugo procesiranje pretvaraju u tečni namaz.

– Dugo smo imali samo kikiriki u ponudi, da bismo nakon nekoliko mjeseci počeli uvoditi i druge orašide. Samim uvođenjem, počeli smo i istraživati zdravstvene benefite svih orašida, kako ih koristiti i koliko su dostupni na našem području. Kada su kombinacije namirnica u pitanju, možda malo sebično, ali vodila sam se nekim svojim željama. Već sam spomenula da sam ljubitelj čokolade, pa se i ona morala naći u ponudi. U trgovini sam probala badem preliven tamnom čokoladom i jako mi se dopao. Nakon toga sam željela da to pretvorim u ‘tečnu’ deliciju. Tražili smo što zdraviju varijantu čokolade i tamna čokolada koju koristimo sastoji se od 70 odsto kakaoa. Zasad su utisci kupca odlični.

Inače, sve što duže radi, ono je tečnije, ljepše. Sve se prvo mora usitniti, pa se dodaje u mašinu da napravi ovu masu. Baš se pretvori u puter. Mi smo ovo nazvali proces ‘puterizacije’, iako ne postoji ta riječ. Nije ni mljevenje. Zato: ‘puterizacija – objašnjava Hamida.

-Meni je jako bitno da mi ostaje vremena za dijete, porodicu, a ne da u nekoj firmi radim osam sati i dođem kući premorena – kaže naša sagovornica.

U nastavu nam pojašnjava kako izgleda sam proces pravljenja putera.

-Ručno izabirem svaki plod, to je kao i posebna tehnika pravljenja putera. Velike kompanije koje prave putere, oni imaju posebne mašine, za par sati naprave 50 kg putera. A ja sve ručno radim, sve moram da pečem, naprimjer, lješnjak moram da ljuštim ručno, nakon toga ga opet pečem i to po svojoj recepturi, pa, kad se ohladi, da ispari, nakon toga da ubije bakterije. Nakon toga ga meljem, pa ubacujem u mašinu. Nije tako jednostavno da samo ubaciš u blender i to je to“, pojašnjava ona i dodaje kako je za puter od indijskog oraha gdje ne dodaje ništa više, potrebno 6-7 sati rada kamenog mlina.

-Mašina se sastoji od dva kamena mlina koji svojim okretanjem prave puter, a potrebno je od četiri do šest časova da bi se napravi određeni puter. Naš cilj jeste da tekstura putera bude jako tečna i bez grudvica, i isto tako da to dobijemo nekim prirodnim procesom, a tu se u našu priču uklapa mašina sa prirodnim materijalom, odnosno kamenom”, pojašnjava Hamida.

Iako je sretna što se posao razvija, kaže kako joj, kao mladoj preduzetnici i ženi koja se brine o djetetu tokom radnog dana, nije jednostavno sve stići.

-Voljela bih da porastem, pa da nekoga zaposlim da radi sa mnom. Ovako gledam da ugrabim vrijeme za posao, kada beba zaspi, dođem ovdje, a rješavam i druge obaveze“, kaže Hamida i dodaje kako smatra da je ženama teže postići i sve privatne poslove i poslovne obaveze.

-Što se tiče nabavke sirovina, to je većinom uvozna sirovina. Da budemo iskreni, istraživali smo domaću sirovinu i pronašli smo samo lješnjak. Nadamo se da ćemo u budućnosti moći kupovati neke sirovine i na našem tržištu – kaže Hamida.

Kada je riječ o osnovnim karakteristikama krajnjeg proizvoda, Hamida navodi da više voli kada kupci pričaju o njihovim proizvodima, nego oni sami.

-Ali, što se tiče ‘Butteria’ proizvoda oni su posebni baš po procesu proizvodnje. Trudimo se da riječ ‘prirodno’ bude stalno zastupljena u našem poslu. Druga stvar koja naše putere čini posebnim jeste da su to svježi puteri, odnosno da radimo po narudžbi. Nemamo skladište i najveća količina koju imamo na stanju odmah za prodaju jeste pet do deset putera. I to ako vam se posreći. Znači, ukoliko kupac naruči, čeka narudžbu nekoliko dana, a mi putere šaljemo kada budu gotovi. Kupac može biti siguran da je dobio svjež puter iz naše radionice po želji (sa ili bez soli).

-Većina putera sadrži samo orašaste plodove i minimalnu količinu soli, a to su kikiriki, lješnjak, badem, puter od sjemenki bundeve i pistacija puter – količina soli je oko jedan gram na 200 grama putera. Ostatak putera je sa drugim dodacima, a jedini puter koji sadrži 100 odsto ploda jeste indijski orah – kaže nam Hamida na kraju ove priče o slatkim delicijama.

 

(E. K./aura.ba)