Hamid Katana (75), majstor za izradu maketa i ljubitelj životinja iz Čelinca: Za repliku tvrđave Kastel ugradio preko 40.000 kamenčića

Hamid Katana

Dok slušam žubor potoka i melodično glasanje mojih ljubimaca u dvorištu, sa užitkom izrađujem repliku banjalučke tvrđave Kastel u koji sam, za 12 godina rada, ugradio preko 40.000 kamenčića!

Za Banjalučanina 75 -godišnjeg Hamida Katanu može se kazati kako je ostvario svoj životni san i sada uživa u mirovini. U rodnoj Banja Luci je ostvario penziju kao automehaničar, a u Čelincu ima svoju nesvakidašnju oazu mira i rahatluka koju čine porodični dom, zoološki vrt i kutak u kome iz zadovoljstva izrađuje makete od kamena. Kaže:

– Dok slušam žubor potoka koji protiče cijelom dužinom mog imanja i slušam melodično glasanje mojih ljubimaca u vlastitom zološkom vrtu, sa užitkom izrađujem repliku banjalučke tvrđave Kastel u koji sam ugradio preko 40.000 kamenčića!

Maketa tvrđave Kastel

Kamen je čudo

Hamid ljubav prema maketarstvu gaji od djetinjstva. Još kao dječak
bio je član banjalučkog “Aero kluba” i pravio je makete. Od drveta je napravio banjalučko naselje Gornji Šeher kako je izgledalo prije Prvog svjetskog rata. Kako je u ratu drvena maketa izgorjela, počeo je raditi s trajnim materijalom – kamenom. Kazuje:

Gradnja traje 12 godina

– Čim sam spoznao da je kamen podesan za izradu maketa napravio dvorac kakav je vidio u jednoj od epizoda kriminalističkog serijala “Poaro”, te repliku kule iz Počitelja, da bi se kasnije posvetio Kastelu.

Carstvo pernatih ljubimaca

Na maketi Kastela radim već 12 godina, a počeo sam sa  namjerom da napravim Vrbasku kulu koja je simbol ove tvrđave. Vodio sam evidenciju do 35.000 komada kamenčića, ali to je bilo prije dvije godine, a za te dvije godine napravio sam tri kule i četvrtinu kvadrata zida.

Horoz sa carskom resom

U samom krovu od jedne kule ima 940 komada šindre. Nakon što sam napravio Vrbasku kulu, koracima sam izmjerio da je moja replika 34 puta manja od stvarne, pa sam u tom omjeru umanjio i sve ostalo na ovoj tvrđavi.

Životinjsko carstvo

Ovaj vrsni maketar, koji svoje makete radi „po sjećanju“ ili „onako kako ih je jednom vidio“,  veliki je ljubitelj životinja i na svom imanju je formirao minijaturni zološki vrt. Uz žubor potoka, u njegovoj oazi može se čuti pjev horoza, kokodakanje koka, gukanje golubova, gakanje pataka. Priča:

– Moje carstvo pernatih životinja čini osam vrta kokoški, tri rase pataka, dvije rase golubova, kao i mnoge divlje ptice među kojima su kineske prepelice, nubijske grlice, a zatim i patuljaste koze, ribe, kornjače, kunići.

Od koka imam zanimljive dvije vrste koje nose obojena jaja. Zelena jaja su od čileanskih divljih kokoški, takozvani čileanski indijanac ili araukana i imam marans kokoši koje nose crvena jaja. Od maransa su krupna, ali su čileanske araukane bolje nosilice.

Imam pet koka i jednih i drugih i po jednog pijetla i svaki dan supruzi kažem koliko je rezultat za araukane. Prednost jaja od araukane je u tome što nemaju holesterol u sebi.

Tu su i kornjačePatke ne izlaze iz rijeke Vrbanje; biva čeka nas jaka zima!

Hamid Katana (75), majstor za izradu maketa i ljubitelj životinja iz Čelinca po ponašanju pernatih ljubimaca zna kakvo nas vrijeme očekuje. Veli da su njegove koke i patke precizniji prognostičari od sinoptičara u meteorološkim zavodima.

– Kada se naoblači i počne da pada kiša, ako se koke sklanjaju to znači da će kiša brzo prestati, ali ako hodaju po kiši taj dan ne treba očekivati prestanak padavina.

Ako patke očekuju veliku hladnoću ne izlaze iz vode ni naveče već kupanjem pokušavaju spriječiti njeno zamrzavanje. Non stop su u rijeci Vrbanje. – kaže ovaj ljubitelj životinja i maketar i dodaje uz osmijeh kako bi u svom dvorištu volio vidjeti još indonežansku crnu kokoš koja nosi crna jaja.

(Mustafa SMAJLOVIĆ/aura.ba/arhiv magazina Aura)