HALJINE ZA KUME I GOŠĆE: BIJELA BOJA JE STROGO ZABRANJENA

Vjenčanje je poseban događaj ne samo za mladence nego i za njima bliske osobe. Nakon što splasne prvotno oduševljenje i radost zbog poziva na nečije vjenčanje ili upita za kumstvo, nameće se pitanje – što odjenuti na tuđe vjenčanje? Kraljica svakog svečanog styling je haljina.

Mlada ne smije imati konkurenciju, ne govori se bezrazložno da je to njen dan. No, isto tako, pogotovo kad ste u ulozi kume, ne smijete djelovati underdressed.

Bijela boja je zabranjena!

„Ono što nikako ne bi smjela odjenuti jest bilo koja haljina bijele boje ili koju god boju nosi mladenka. Zapravo tu vrijedi pravilo biti lijepa, ali ne ljepša od mladenke. Što se tiče samog kroja ili oblika nema nekog pravila, samo da je decentno i jednostavno“, pojasnio je dizajner.

Sama stilska logika nameće da su nježne i blijede boje one koje trebate izbjegavati. Prekrižite bijele haljine, one boje šampanjca, pa i blijede nijanse roze, bež i boje breskve. Naravno, ako je alternativno vjenčanje, te mlada ne nosi bijelu vjenčanicu, izbjegavajte i haljine u njenoj boji.

Ako ste u važnijoj ulozi, onoj kume ili ste najbliži rod mladencima, bilo bi dobro da vam haljina nije u bojama samog vjenčanja. To najčešće ispada smiješno, a ne simpatično. Znači ako su mladenci odabrali ljubičastu kao glavnu na vjenčanju, izbjegavate kreacije u toj boji. Možete se poigrati s modnim dodacima te njih eventualno spariti uz temu vjenčanja. Naravno, ako ste gost vjerojatno ne raspolažete s informacijom koje cvijeće i vjenčiće su mladenci odabrali. No, to u vašem slučaju i ne igra veliku ulogu – fokus na taj važan dan usmjeren je prema sretnom paru, njihovim kumovima i najbližoj rodbini.

Smanjite modne dodatke, povećajte količinu materijala

Na vjenčanjima želimo zablistati i ostaviti najbolji dojam. No, često žene u najboljoj namjeri griješe te pretjeruju te se dogodi stilska kontradiktornost – višak nakita, manjak materijala.

„Što se djevojaka tiče najveća greška je haljina/suknja kojoj zasigurno nedostaje metar materijala u donjem, a ponekad i gornjem djelu. Kako za kumu tako i za ostale djevojke vrijedi isto pravilo, ne oblačiti nešto u čemu će cijelu večer gosti umjesto u mladenku gledati u tebe. Prijedlog jednostavna udobna koktel haljina, ipak se pleše na vjenčanjima a treba izdržati cijelu noć“.

Stoga budite umjereni i kad je pokazivanje atributa i sjaj nakita u pitanju. Vjenčanje je svečan događaj koji zahtijeva određeni dress code. Svoje mini haljine za večernje izlaske ostavite u ormaru. Birajte one modele koji decentno otkrivaju tek jedan dio vašeg tijela – gola leđa, ramena, dekolte ili noge. Također pripazite na kratkoću haljine – u njoj trebate biti u crkvi ili kod matičara, a te ustanove zahtijevaju određenu pristojnost.

Ako se zapitate je li vam haljina prekratka, dekolte predubok ili leđa previše gola, vjerojatno to i jesu. Imajte na umu da ćete većinu večeri plesati te vam se kratka haljina može i dizati.

Za kume vrijede posebna pravila – izbjegavajte mini haljine i duboke dekolte. Ne želite skrenuti pozornost s mlade. Uz to tu večer za vas počinje jedna nova uloga – dočekajte je sa stilom i ozbiljnošću koju ona traži. Uz sretni par, vi ste kod matičara i u crkvi u prvom planu.

Koje haljine i boje odabrati?

Crvena boja posjeduje snažnu stilsku moć – ona je kao stvorena za svečane evente. Seksi dojam ostavit ćete u uskoj pencil haljini, dok one šireg kroja djeluju razigranije. Posebno su popularne one u duhu retra. Ako se odlučite za crvenu haljinu, ostatak styling neka bude decentan – to se posebno odnosi na nakit. Nemojte spariti večernju torbicu i cipele uz haljinu – odaberite modne dodatke u puderastim nijansama.