Hakija Hako Šljivar, folk pjevač: KAKO SU MI ČAJEVI I HIDŽAMA SPASILI ŽIVOT

U martu 2021. se navršilo punih 20 godina moje karijere. Ne dajem intervjue, povučeno sve radim, ali Aura je omiljeni magazin moje porodice i rado sam malo proćaskao sa vama…

Hako Šljivar je bosanskohercegovački pjevač s adresom u Švicarskoj. Muzikom se amaterski počeo baviti s 19 godina, a prvi album je objavio 2001. Prije dvije godine je snimio duet sapjevačicom Janom Todorović koji je dosta zapaženo prošao. Oduševljenje publike i pozitivne reakcije dobio je i nedavno snimljenom pjesmom ,,Samo nek si dobro”, koju je posvetio supruzi Elviri, čime je i više nego opravdao epitet jednog od najboljih vokala grandovog jata.

-Rođen sam 19. avgusta 1974. u Donjoj Sanici. Još kao dijete zavolio sam muziku, a muzički talenat naslijedio sam od oca. U desetoj godini mi otac kupuje za poklon harmoniku, ali sam je zapostavio nauštrb pjevanja – kaže Hako.
U svom prvom intervjuu za Auru, ističe kako je u mladosti po prirodi bio jako miran i stidljiv dječak koji je dugo skupljao hrabrost da dokaže i pokaže svoj talenat.

-Sa 19 godina prvi put izlazim na binu i od tad počinjem amaterski da se bavim pjevanjem. 2001. izdajem prvi album pod nazivom”Stani Malo” u studiju Dilvada Felića Dade u Bihaću. Iste godine se pojavljujem na Bihaćkom festivalu i osvajam nagradu “Najveće Otkriće”. Od izdavačke kuće Nimfa Sound dobijam plaketu za Zlatni tiraž.

ISKUSTVA SA HIDŽAMOM U slobodno vrijeme često posjećujem fizioterapeutsku ordinaciju Mahira Memića, čija hidžama mi je spasila život. Obzirom da sam imao problem sa probavom, ubrzano lupanje srca, kao i otečene noge zbog posla, hidžama me doslovno preporodila. Izbacivši nečistu krv, regulišući pritisak… bolovi su prestali, bolje se krećem i osjećam prijatnije. Za mene su čari hidžame fantastično otkriće.
SPASONOSNA ČAJNA MJEŠAVINA Uporedo s hidžamom, pio sam čajeve, rođak mi donio od nekog travara iz Travnika. Ruzmarin, kunica, zova, majčina dušica…to je bila dobitna kombinacija. Miksao sam ih zajedno pa svaki dan, ujutro i uveče prije spavanja, 20 dana, po dvije kašičice sipao u šolju. Osjetio sam znatno poboljšanje vrlo brzo.
ALTERNATIVNA MEDICINA JE ČUDO Iskreno vjerujem doktorima, ali uvjerio sam se više puta u alternativnu medicinu, posebno čajeve. Jedan prijatelj je imao rak pluća i mislili smo svi, on i ljekari, da su mu dani odbrojani. Pio je sjećam se čajeve travara Asima Kljuna, eno ga živ i danas, osam godina nakon dobijene dijagnoze. Tako da, kome je vijeka, tome je i liejka, što bi stari rekli.

 NIJE MI MRSKO KUHATI Znam dobro rižu napraviti, pire kompir, gril…bio sam s mamom i sekama dugo, kasnije se oženio, tu je i punica, a sve vrijedne domaćice, pa nije bilo ni potrebe da se ja petljam oko suđa. A da treba, nije mi mrsko. Ja sam zadužen za roštilj, ribu, salate…

SVJEŽA JAJA ZA GLASNE ŽICE Nekad se vjerovalo da je zdravo piti svježa jaja, pa i ja tako ponekad učinim. I zaista, nikad me grlo nije izdalo. Pijem limunadu često, da preduhitrim bubrežne kamence. Peršun, bijeli i crveni luk, đumbir, ma eto, trudim se živjeti zdravo, jer jednom se živi, pa neka bude kvalitetno.
 DA LI GLADAN INSAN TRLJA TEPSIJU PITE PO STOMAKU Njegujem se kremama, vjerujem da hidratiziraju kožu, posebno ako idem na planinu pa znate ono vjetar i tako to, pa more, sunce, sol…treba kožu zaštititi ali da kreme imaju neka čudesna svojstva ne vjerujem. Gladan insan se mora najesti, a ne tepsijom pite češati stomak. Pametnome dosta. Sve dolazi iznutra.

 KORONA I ČUDA TRISTA Sve ovo u vezi ovog virusa mi je čudno, neobično, sumnjivo. Godinu dana bez normalnih kontakata, s maskama, rukavicama. Ni oko vakcina nisam pametan, ako budem morao, primiću je, a sad zasad, nisam za to.

 IZNAD TEŠNJA ZORA SVIĆE Volim gledati filmove, veliki sam filmofil. Uz film se odmaram. Skinem tako neki dobar, guštam satima. Od domaćih mi je baš sjeo i često ga gledam ponovo – Iznad Tešnja zora sviće.
RECEPT ZA DOBAR DAN? Jutarnja kafa uz koju sebi isplaniram sve dnevne obaveze, dobar i kvalitetan doručak, poslije neko druženje sa prijateljima. Za mene je dobar dan u kojem završim sve isplanirano i zacrtano.

RECEPT ZA USPJEH ? Budite samo svoji, i ne trudite se da budete neko drugi ili nešto što ne možete, a silom želite! Ne dajte da vam neko treći pokušava nametnuti nešto svoje. Uspjeh zavisi samo od vas i vaše želje i snova. Živite svoje snove, ne kopirajte druge, budite jedinstveni u svemu i uspjeh je zagarantovan.

ŽIVOTNI MOTO? Ne mogu vam dati recept za uspjeh, ali vam mogu reći formulu za neuspjeh: NASTOJTE SVAKOME UGODITI! Čuvene su to riječi Herberta B. Swopea kojih se često sjetim. Šta ću, tako je! Da sam se obazirao na sve i svakoga, danas me ni živog ne bi bilo. Pa tako i drugima savjetujem – držite svoj pravac.

(E.K./aura.ba)