Haker objašnjava: Ovo su dva načina kako nas neko može špijunirati preko mobilnog

Jedan od najpoznatijih hakera na svijetu, Kevin Mitnik, u kratkom dokumentarcu objasnio je dva načina pomoću kojih je moguće provaliti na bilo koji mobilni uređaj. Da stvar bude gora, ne samo da to mogu da iskoriste ljubomorni bračni partneri, već i CIA, vlade i hakeri.

Najopasnije je naravno kada napadači mogu fizički da se dočepaju uređaja. Na internetu je dostupan softver koji se može kupiti, na primjer FlexiSPY sa mjesečnom pretplatom oko 60 eura, a sa kojim može da se aktivira nečija kamerica ili da se pročitaju sve poruke – čak i one koje su izbrisane. Moguće je čak presresti i govorne pozive – rekao je Mitnik.

Druga vrsta napada je daljinska i ne traži fizički pristup uređaju. Ovakvim metodama se služe različite vladine i nevladine organizacije za potrebe špijunaže i praćenja kriminalnih aktivnosti.

Riječ je o napadima koji koriste ranjivosti u softveru. Primjera radi, Mitnik navodi kako je cijena za takav propust na platformi iOS 1,5 miliona dolara. Za agencije koje će na taj način moći da špijuniraju milione ljudi, takav iznos je beznačajan.

Kod Android uređaja, cijene takvih ranjivosti su mnogo niže – oko 200 hiljada dolara, jer je u pitanju ranjivija platforma – navodi Mitnik, dodavši kako jednostavno nema način da prosječan korisnik otkrije ima li maliciozni kod na telefonu.

Ono što korisnici mogu da urade jeste da se pobrinu da uvijek koriste posljednje izdanje softvera (iOS ili Android) te da koriste snažne lozinke. Ako korisnik ikad posumnja na to da mu je uređaj inficiran malicioznim kodom, najjednostavniji način za popravak moguće štete je povratak na fabrička podešavanja.