Hajeva dijeta topi kilograme i otklanja stres

 

Hajeva dijeta, osim smanjenja tjelesne težine i postizanja boljeg izgleda i porasta samopouzdanja je korisna i kod suzbijanja stresa, ubrzava oporavak od bolesti, povećava jakost i izdržljivost, a takođe je korisna za ljude koji su bolovali od raka jer pruža duševni mir i vraća snagu

Hajeva dijeta ime je dobila po slavnom američkom hirurgu Williamu Howardu Hayu, koji je u dobi od 40 godina morao prestati sa radom zbog zdravstvenih tegoba. Imao je 100 kilograma i takve probleme sa srcem, visokim krvnim pritiskom i bubrezima da doktori nisu vjerovali da će preživjeti. Spas je potražio u učenju prvih američkih naturopata, te je počeo jesti isključivo osnovne namirnice, svježe žitarice, svježe meso i ribu. Za samo tri mjeseca izgubio je devetnaest kilograma i ozdravio, da bi se nakon godinu dana vratio aktivnom životu.

 

Tri glavna principa Hayeve dijete su pravilno kombinovanje namirnica, to jest nemiješanje bjelančevina i ugljikohidrata, izbacivanje prerađene hrane poput bijelog brašna i bijelog šećera, te konzumiranje barem 50 posto svježeg voća i povrća.

 

Prema Hajevoj dijeti postoje tri vrste obroka: škrobni, bjelančevinski i lužnati, i svakog dana bi se trebao pojesti barem jedan iz svake grupe, uz međuobroke od neutralnih namirnica.

Hajeva dijeta, osim smanjenja tjelesne težine i postizanja boljeg izgleda i porasta samopouzdanja je korisna i kod suzbijanja stresa, ubrzava oporavak od bolesti, povećava jakost i izdržljivost, a takođe je korisna za ljude koji su bolovali od raka jer pruža duševni mir i vraća snagu.