Hadži Mustafa Čajlaković: Med je imam, poglavar svih lijekova

Rad i djelo šejha rifaisko-alvetijskog tarikata, hadži Mustafe Čajlakovića iz Zenice svima su dobro poznati kako u BiH, tako i van njenih granica. Njegova knjiga “Kapija saznanja” je jedna od najpopularnijih u našoj zemlji.

Čajlaković je voljen i poštovan kod svih onih koji su imali priliku da se upoznaju sa njim, ili čak samo rukuju. Spada u red onih derviša koji su ponosni na Bosnu i čine sve kako bi u njoj vladali mir i blagostanje… Inače, istraživači, kada je BiH u pitanju, se slažu u jednom, da su derviši svojom individualnom snagom, autoritetom ali i jakim kolektivom dali neizmjerljiv doprinos razvoju svih bosansko-hercegovačkih čaršija.

“Kapija saznanja” je namijenjena svim muslimanima svijeta, ali i svim dobrim ljudima – kršćanima, jevrejima, koptima…U njoj se nalaze norme o hrani, o pljuvački, krvi, norme pri jedenju, poglavlje o korisnoj zdravoj ishrani…Pored pobrojanog, u knjizi će čitatelj pronaći i posebno poglavlje o lijekovima, zatim poglavlje o liječenju ruku, ramena i zglobova, kao i nogu, o liječenju bubuljica… Knjiga je bogata sadržajem pa u njoj možete pronaći i dovu za povećanje bereketa, kaside-i-burde, čuvenu dovu “Dirul-eala”, baladu o evliji Ibrahimu, te mnoge dove kod sitnih ograma, džinskih udara, vjetrova, kod loših misli, za dobar san, za astmu i napade kašlja, za teške sihire…

PROČITAJTE JOŠ: Hadži Mustafa Čajlaković, čovjek sa metkom u srcu: Umalo me ne zavede lijepa džinica po imenu Sunčeva Zraka!

Pročitajte još: Šejh Mustafa Čajlaković: Onaj ko jede konjsko meso postaje potpuno bezosjećajan, s ribom se ne može nikad pretjerati, ovčetina je za insana najbolja, a zečetina mekruh!

Portal aura.ba će u nekoliko nastavaka objaviti najzanimljivije dijelove iz “Kapije saznanja”.

Med je imam, poglavar svih lijekova

Med, smatra se kao imam, poglavar svih lijekova, rekao je Uzvišeni Gospodar, u njemu je lijek za ljude, a rekao je Božiji Poslanik s.a.v.s. “Držite se dva lijeka, a to su Kur’an i med, jer su oni lijek protiv otrova u tijelu, a i protiv svake bolesti”. Med, njegova je priroda vruća i suha i otjeruje sve šljmaove, čisti vlagu, nepotrebnu vodu u tijelu, kao što je dobar i za sve gušteračke bolesti, a oči iščišćava i krv i krvne žile. Napomena: za dječake i djevojčice koji ne mogu da govore miješa se med sa malo soli i neka pojede po jednu kašik, ali neka zadrži ispod jezika dok se sokov ne stope i inša-ellah neće više imati problema.

Maslo, kao lijek je spomenuto u Poslanikovom s.a.v.s. hadisu koji glasi: “Uzmite kravlje mliječne proizvode jer su one lijek, a njihovo je maslo takođe lijek”. A rekao je hazreti Alija r.a.: “Nema boljeg lijeka za ljude od masla”, a njegova je priroda vruća i teška kao i vlažna. Ono sredi sve gušteračke bolesti i upale u organizmu, ako se upotrijebi kao mast regeneriše kožu.

Ne liječi samo smrt

Bijeli luk, rekao je grčki mudrac Apokret da je bijli luk lijek za ljude, a njegova je priroda vruća i suha. Ako se jede sa medom, a na prazan stomak onda otkine stvaranje otrovne šljamove, pljuvačke u organizmu, kao što jača organizam i želudac, a ubija gliste kao što liječi hemoroide i goni vjetrove i nadimanje iz organizma. Koristi se također kao oblog protiv ujeda zmije, štenadi kao i ostalih zvijeri i ubija sve moguće ulazeće otrove u organizmu.

Susam, rekao je Allahov Poslanik s.a.v.s.: “Uzmite susam, jer je u njemu lijek za svaku blest osim smrti”. Hazreti Poslanik s.a.v.s je uzimao-konzumirao susam sa medom na prazan stomak, a priroda susama je veoma suha i vruća, ali kad se miješa sa medom onda je i blago. Natašte otjeruje sve štetne vjetrove, otrove, kao i što smiruje bolove u leđima i zglobovima, a spašava od dehidracije tečnosti u organizmu.
Biber, čija je priroda vruća i suha, ubija sve otrove i šljamove u plućima i tijelu, kao i vlažne organe, a opasno izaziva žeđ, a njegova mast je veoma korisna.

Đumbir, čija je priroda suha i vruća, izlječuje sva otečena mjesta na tijelu, kao što tjera otrovne vjetrove u tijelu, a ako se miješa s medom onda izbacuje otrovne šljamove u plućima i tijelu i očišćava disajne puteve.

Sirće, čija je priroda suha i hladna, a pomaže zaustavljanju krvarenja (svih vrsta), kao što gasi sve upale u organizmu, a liječi sve krvne bolesti. Ako se miješa sa jogurtom pa pije, takođe zaustavlja proljeve, kao što liječi rane po tijelu, namaže se, a ako se koristi uz jelo onda čuva od raznih bolesti.

Bolesti žuči

Mastika, smola od trave mastike, priroda je vruća i suha, a veoma učvršćujuća pogotovo za želudac odstranjje sve otrovne šljamove iz organizma, a pogotovo iz pluća i očišćava od svih otrova.

So za jelo, vrlo je korisna za tjeranje otrovne vlažnosti iz organizma insana. Njegova je priroda vruća i suha, kao i blaga. Jača želudac, čisti i otkida otrovne šljamove u organizmu. Ako se kuha s vodom pa se ta voda pije svako jutro po malo onda liječi od žutice i gušteračkih bolesti.

Lijek za žučne bolesti, uzima se sirutka od sira ovčjeg, ali prenoći jednu noć i malo se zasladi medom i pije se uzastopno 3 nedjelje dana na tašte, a bilo bi preporučljivo da se prije toga uzima med sa limunom. Ali, u tom periodu mora biti ishrana pšenični hljeb, jogurt, kravlje slatko mlijeko, obrani sir, itd. pa će se osjetiti ozdravljenje.

(aura.ba)