GUTLJAJI ZDRAVLJA: Zašto biste jutro umjesto kafe trebali započinjati uz čašu slane vode

Da čaša posoljene vode iznimno povoljno utječe na ljudsko tijelo, naučno je dokazano. Gutljaji su to čiste detoksikacije koja pomaže tijelu da se samo regeneriše. U Indiji je od davnina poznata praksa ispijanja posoljene vode svakoga jutra, a zapadni je svijet tu ideju odbacio pod pretpostavkom da je sol štetna za čovjekovo tijelo. “Caka” je u tome da vodu treba posoliti prirodnom, čistom morskom solju. U tom je slučaju njen zdrav učinak zajamčen.

1. Hidratacija

Nutricionist Matt Stone ističe da pijete li samo vodu za hidrataciju tijela, možete i pretjerati pa tijelo postaje prepunjeno tekućinom. Umjesto čiste vode savjetuje upravo ovakvu – posoljenu, jednom dnevno.

2. Probava

Imate li problema s probavom, čaša posoljene vode tome će stati na kraj. Posoljena voda pokreće enzime koji ubrzavaju probavni trakt. Pijete li takvu čašu zdravlja svakoga jutra, vrlo brzo ćete primijetiti pozitivne promjene i izreguliranu probavu.

3. Nestanak nesanice

Minerali soli smiruju nervni sistem. Stoga, imate li problema s nesanicom, ova će časa blagotvorno utjecati na taj problem i barem ga ublažiti. Bolje ćete spavati.

4. Detoksikacija

Riječ je o čaši čiji sadržaj djeluje antibakterijski. Kako je već spomenuto, posoljena voda izbacuje otrove iz tijela i rješava se suvišnih bakterija koje štete vašem organizmu.

5. Zdravlje kostiju

Vrlo je popularna teorija da alkali minerala soli pogodno utječu na probleme s kostima, osobito onima koji imaju problema s osteoporozom.


6. Blagotvoran utjecaj na kožu

Ako želite nježan odsjaj čiste kože, poslite čašu vode i ne oklijevajte. Detoksikacija je povezana s ovim čimbenikom, koža će vam blistati.

7. Bogat izvor minerala

Sve prethodne točke vežu se između ostaloga na informaciju o bogatstvu minerala u soli i njihovoj pozitivnoj korelaciji s vodom i njenim blagotvornim učincima. Minerali su temelj nutricionizma i zdravlja, stoga ne dvojite i isprobajte ovaj recept, naštetiti zasigurno ne može.

error: Content is protected !!