Guščija mast kao lijek: KAKO SE KORISTI ZA SUHI KAŠALJ, ASTMU, HEMOROIDE, EKCEME… ?

Guščija mast se vijekovima koristi kao lijek za mnoge bolesti, a posebno protiv dječijeg bronhitisa, te ostalih plućnih smetnji kao što su kašalj, upala pluća, astma, kožna oboljenja, hemoroidi…

Možete je prepoznati po tipično žutoj boji i mirisu, lako je razmaziva i topi se na sobnoj temperature. Ova mast je izuzetno bogata omega 3 masnim kiselinama, za koje su najnovija istraživanja dokazala da je zdrava i preporučljiva u ishrani.

Guščija mast se nerijetko koristi u narodnoj medicini, vjerovatno ste čuli da su je nekada koristile naše bake ili majke tako što su je koristile kao obloge za suhi kašalj. Pored toga, ova ljekovita mast se koristi i u kuhanju, ali i u kozmetičke svrhe.

Guske su se još od davnina uzgajale kako bi se koristilo njihovo meso, perije i mast. No, upotreba guščije masti u svrhe zdravlja nije starija od 100 godina. U čitavoj Evropi su se djeca liječila oblogama sa guščijom masti od bronhitisa, suhog kašlja i za lakše iskašljavanje.

Tek kasnije je i naučno potkrijepljeno da ova mast pomaže kod mnogih drugih stanja. Ova mast sadrži polinezasićene masne kiseline, odnosno omega 3 i omega 6 masne kiseline. Iako je u pitanju životinjska mast smatra se da djeluje slično kao maslinovo ulje. Organizam ga dobro apsorbuje, te se preporučuje da se u zdravstvene svrhe upotrebljava i oralno i dermalno.

Guščija mast se dobija topljenjem guščijeg sala. To se radi na vrlo tihoj vatri, jer salo ne treba da se prži već topi. . Terapija se sastoji od obloga gdje se guščija mast maže na pluća. Takođe može da se jede, preporuka je sa medom.

Zanimljivo je da se kvalitetna guščija mast dobija isključivo od gusana. I to onih koji se kolju na jesen. Razlog tome leži u prirodnom mehanizmu gusana koji ih sprema za zimu i koji salo obogaćuje lipidnim vezama. Zahvaljujući tim vezama, salo gusane štiti od hladnoće jer je veoma dobar izolator.

Sa druge strane, guske jaja nose i zimi pa ih priroda nije obdarila tako kvalitetnim salom. Ipak, bilo da dobijete mast od gusana ili guske, njeno blagotvorno dejstvo na pluća i bronhije je neprikosnoveno. Zahvaljujući posebnom hemijskom sastavu, guščija mast ima svojstvo rastvaranja gustog i ljepljivog sekreta koji je odgovoran za kašalj i otežano disanje. Ovu mast, kao i sve prirodne masti, dobra je i za oralnu upotrebu. Djeca će je najlakše pojesti ukoliko im je pomešate sa medom. Takođe, guščija mast može da se maže u nozdrve (ukoliko je nos zapušen).

Ovo je veoma efektan lijek, naročito kod beba koje još uvjek ne znaju da izpušu nos. Mast može da se maže na kožu lica, naročito zimi kada je napolju hladno. Preporuka je da se guščijom mašću njeguje zadebljala i ispucala koža na petama i laktovima, kod odraslih osoba. Lako ublažava crvenilo i iritaciju, posebno kod djece koja nose pelene.
Obloge za suhi kašalj

Mast koja se dobija od sala guske se može koristiti tako što ćete sa njom spremati hranu ili tako što ćete je nanositi kao oblogu. Guščija mast je efektivna kao obloga zato što se njene hranljive materije brzo apsorbuju, a tome pomaže i toplota obloge. Na taj način se razgrađuje sekret koji se nalazi plućima i olakšava se njegovo izbacivanje.

Potrebno je istopiti guščiju mast, koja kada je kvalitetnije proizvodnje je već isptopljena na sobnoj temperaturi. Mast zagrijete i namažete na oblogu. Onda je trljate po grudima i držite na plućima sve dok ne počne da se hladi, onda je vrijeme za promjenu obloge.

Ove obloge će pomoći i za suhi kašalj tako zato što imaju umirujuće djejstvo na pluća. Zagrijavanje pluća toplim oblogama će uticati na to da se lakše iskašljava.

Vjerovatno ste primijetili da više kašljete kada ste na hladnom vazduhu, sa toplim zagrivanjem pluća je kašljanje manje. Zato se preporučuje inhalacija, koje praktično predstavlja udisanje pare. Tople obloge za suhi kašlj imaju isti takav efekat.

Mast guske će razbiti sekret i pomoći da ga lakše izbacite nebitno da li je u pitanju produktivni ili neproduktivni kašalj.

Guščija mast za bebu se takođe može koristiti ako ima suh kašalj. Isto možete na bebin grudni koš staviti tople obloge od masti za kašalj i namazati malo na nozdrve.
Psorijaza, ekcemi i promrzline

Kako su ovo tri kožna problema, upotreba masti guske je slična za svaku. Ova mast je toliko ljekovita za kožu da je ruski general Aleksandar Suvorov rekao da bi prelazak vojske preko Alpa bio znatno otežan da nisu stalno mazali guščiju mast i tako se spasili od promrzlina.

Kod psorijaze, ekcema i promrzlina ova mast se maže na dijelove kože zahvaćene bolešću kao krema. Potrebno je to činiti svako jutro i svako veče. A uz to pratite terapiju koju vam je pripisao doktor.

Ne morate se brinuti da će vam ruke ili neki drugi dio tijela biti masan, jer se ova mast veoma brzo upija.
Na isti način se može koristiti i kod opekotina, ogrebotina i modrica. Mast od guščijeg sala može spriječiti pojavu ožiljaka i ubrzati zarastanje i oporavak kože od nanesene povrede.

Hemoroidi
Kada su u pitanju hemoroidi mast se može koristiti na dva načina. Jedan je da se koristi oralno tako što ćete popiti kašičicu ulja svako veče prije spavanja. To će olakšati proces varenja čime će velika nužda biti olakšana.

Takođe, možete umiriti upalu koja nastaje djelovanjem hemoroida tako što ćete namazati malo masti na bolno i upaljeno mjesto. Treba napomenuti da će guščija mast pomoći i kod analnih fisura, koje nastaju naprezanjem prilikom velike nužde. One se često pojavljuju kada imate problema sa hemoroidima.

Pored toga što je dobra za hemoroide, ova mast vam može pomoći i kod žgaravice, te se preporučuje i onima koji imaju problema sa gastritisom.

Astma
Pošto se mast od guščijeg sala pokazala kao veoma djelotvorna kada se prave obloge za suhi kašalj, one takođe pomažu i asmatičarima. Mogu ublažiti kašalj i smanjiti osjećaj gušenja koji se vezuje za astmu.

Za ublažavanje simptoma ove bolesti možete pokušati sa oblogama od kupusa i meda. Potrebno je da najpijre pomiješate guščiju mast sa medom, a potom izdvojite nekoliko listova kupusa.

Potrebno je da najprije malo zagrijete mješavinu masti i meda, a potom nanesete na grudi. Onda preko toga treba staviti listove kupusa. Čvrsto pritisnite kupus a onda sve to pričvrstite krpom, kako med i mast ne bi curile po posteljini. Da biste se dodatno osigurali od slivanja ljekovite mješavine masti i meda, preporučujemo vam da ispod sebe stavite peškirić dok držite ovu oblogu.

Umjesto kupusa možete koristiti i obični novinski papir: obloge za suhi kašalj i za astmu će biti jednako delotvorne.

RECEPTI S MEDOM, MLIJEKOM, BIJELIM LUKOM
Postoji nekoliko načina kako možete upotrebljavati guščiju mast i time povećati njene efekte po zdravlje.

Kada ovu mast koristite oralno, možete je pomiješati sa malo mleka. Ovaj recept je posebno djelotvoran ako se guščija mast koristi za djecu, koja će možda zbog njenog ukusa odbijati da je popiju. Podgrijete malo mlijeka i ubacite kašičicu masti. Postupak treba ponavljati svako veče.

Još jedna kombinacija koja je prilično poznata u narodnoj medicini jeste guščija mast sa bijelim lukom i medom. Gnječilicom usitnite bijeli luk, dodajte kašičicu meda i dvije kašike guščije masti i sve pomiješajte dok se ne sjedini. Dovoljno je da popijete tri kašičice svakog dana kako biste osjetili pozitivne efekte po zdravlje. Ova kombinacija se naročito preporučuje ako želite da poboljšate rad imunog sistema.
428 guske mlijeko

Kod kojih bolesti pomaže guščija mast?
Mast od guske možete koristiti u razne svrhe, a najčešće se koristi kod slijedećih bolesti: prehlade, astme, bronhitisa, pneumonije, mastitisa, ekcema, psorijaze, tuberkuloze, opekotina, promrzlina, hemoroida, ateroskleroze.

Takođe, smatra se da pomaže i kod ovih stanja: muške impotencije, avitaminoze, insomnije, stresa, umora. Smatra se da guščija mast pomaže generalnom poboljšanju imuniteta zato što se u njoj nalaze esencijalne masne kiseline, neophodne za pravilalno fukcionisanje organizma.

Postoje li neželjeni efekti
Jedino na šta bi trebalo da obratite pažnju kad je u pitanju korištenje guščije masti jeste da je ne stavljate kada imate visoku temperaturu. Ova mast se stavlja zagrijana na plućno krilo ili dio tijela na kojem je potrebno da djeluje.

Kada imate povišenu temperaturu onda dodatno zagrijavanje stvara suprotni efekat i može dovesti do još većeg povećanja temperature.

error: Content is protected !!