Grijeh je bacati stari hljeb: UKUSNI RECEPTI OD STAROG HLJEBA ZA DORUČAK

Hljeb ne smije i ne treba da se baca – iskoristite ga do posljednje mrvice
Svi znamo da je grijeh ako bacamo hljeb. Kažu, da bačen hljeb u kontenjeru, sluti na zlo. Ako ste odrasli uz djedove i nane vjerovatno ste vidjeli da oni podižu svaku mrvu sa poda, ljube je i jedu.

Hljeb je, po vjerskim tumačenjima, Božiji dar, koji ne smijemo da bacamo. Bacati hljeb nije ni ekonomično. Ako vam preteklo hljeba, ako se osušio i više nije mekan, evo na koji način ga možete iskoristiti:

Savršene prženice

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i odličan su način da se iskoristi stari hljeb od prethodnih dana. Za osnovnu pripremu su vam potrebna jaja, mlijeko i bajat hljeb.

1. Za dobru smjesu odnos namirnica je 1 jaje i 150ml mlijeka. Ako stavite previše mlijeka prženice će vjerovatno ispasti gnjecave, a ako pretjerate sa količinom jaja dobićete rezultat sličniji omletu, zato je pravi odnos veoma bitan. Za slanu varijantu začinite smjesu solju i biberom. Za slatku varijantu dodajte šečer ili vanilin šećer, a prema ukusu i esenciju vanile. Rendana kora narandže je takođe interesantna opcija.

2. Isijecite hljeb na jednake parčiće. Najbolje je koristiti bajat hljeb, jer je svjež hljeb mekan i može se raspasti pri natapanju u smjesu. Možete koristiti sve vrste hljeba.

3. Umočite hljeb u smjesu, prvo jednu pa drugu stranu, po nekoliko sekundi.

4. Zagrijte tavu, tako da hljeb počne da cvrči čim dodirne dno. Precite 2-3 minuta sa svake strane. Hljeb bi spolja trebalo da bude hrskav i zlataste boje, a smjesa unutra bi trebalo da se stegne i postane kremasta i gusta.

5. Ukoliko ste se odlučili za slatke prženice, služite ih prelivene medom, džemom, čokoladom, ili dodajte voće po izboru i pospite prah šećerom. Slana verzija može biti dobra podloga za sendvič. Naravno i potpuno obične, bez dodataka, uz šolju mlijeka ili jogurta, biće savršen hranljiv obrok.

Kolač od starog hljeba i jabuka

Sastojci: 150 g šećera, 150 g maslaca, 6 jabuka isječenih na kolutove, stari hljeb isječen na kocke, 200 ml mlijeka, 2 jaja, 200 ml slatke pavlake.

Priprema: Šećer stavite u dublju šerpu i pustite da se rastopi na laganoj vatri pa mu dodajte 150 g maslaca. Kada smjesa provri u nju dodajte 6 jabuka isječenih na kolutove. Pustite da smjesa vrti 5 minuta i to na laganoj vatri.

Zatim jabuke izvadite jednu po jednu i slažite ih u vatrostalnu činiju. Sačuvajte smjesu koju ste dobili kuhanjem jabuka. Zatim na jabuke poslažite stari hljeb isječen na kocke pa po vrhu stavite još jabuka.

Zatim u posebnu činiju umutite slatku pavlaku i mlijeko, kao i dva jaja, pa sve to prelijte preko jabuka i hljeba. Pecite jedan sat na 180 stepeni celzijusa.

Nakon toga, izvadite kolač i preko njega prelijte smjesu u kojoj su se kuhale jabuke. Možete dodati i prstohvat cimeta.

Gibanica od hljeba

Sastojci: 1 vekna suhog hljeba, 500 g sira, 50 g putera, 3 jaja, 300 ml mlijeka, 150 ml kisele vode, ulje, so, mljeveni crni biber.

Priprema: Hljeb isjeći na parčiće i svakom odsjeći krajeve, tako da dobijemo oblik kocke. Sitno izrendati sir, pa dodati jaja, puter, kiselu vodu i miješati dok se ne dobije homogena smjesa.

Svako parče hljeba potopiti u mlijeko i ređati u nauljeni sud, pa namazati filom. Preko poređati još jedan red hljeba potopljenog u mlijeko. Peći 30 minuta na 225 stepeni.

Musaka od hljeba

Sastojci: 250 g mljevenog mesa, 1 glavica crnog luka; 2 čehne bijelog luka; 1 mrkva; 1 kašika maslaca; 200 g kisele pavlake, 2 jaja, stari hljeb, 300 ml mlijeka; so i biber; 50 g kačkavalja

Priprema: U tiganju prodinstati crni luk i bijeli luk pa im dodati rendanu mrkvu. Kada luk postane staklast dodati i meso pa dinstati dok sasvim ne bude gotovo. Dodati začine.

U vatrostalnu činiju poredati kriške starog hljeba, pa preko njega dodati gotov fil pa zatim još jedan sloj hljeba. U posebnu činiju umutite jaja, pavlaku i mlijeko i malo soli. Sve to prelijte preko musake i stavite u rernu da se peče oko pola sata na 200 stepeni. Pred kraj dodajte kačkavalj.

Popara

Potrebno: 500 ml vode; malo soli; 2 kašičice maslaca; 200 grama sitnog sira; suhi hljeb isječen na kockice.

Priprema: Kada voda provri dodajte joj so i maslac i hljeb. Kada hljeb upije vodu umiješajte i sir, a možete da dodate i više vrsta sira ili čak i pavlaku. Poslužite toplo.