Grije i dušu i tijelo: NAJMOĆNIJI NAPITAK PROTIV STRESA

Savremeni život svakodnevno servira stresne situacije, a naša zadatak je da se zaštitimo od tog negativnog uticaja, razvijemo otpornost i tako sačuvamo zdravlje i energiju.

Osim psiholoških alata i metoda, postoji mnoštvo prirodnih biljaka, tinktura i tonika koje možete napraviti bez napora, a sjajno dJeluju protiv stresa i nervoze.

Problem nastaje iz razloga što naš nervni sistem u stresnim okolnostima uvijek reaguje kao da je pitanje života ili smrt, i u prvom mahu ne razlikuje emocionalnu od stvarne ugroženosti. Tako, na primjer, kada imamo konflikt sa nekim na poslu, u porodici ili kada imamo finansijske probleme, na fiziološkom planu naš organizam reaguje kao da je neposredno ugrožen.

Potpuno je jasno da učestale reakcije ovog tipa slabe naše sveukupne psihofizičke snage, i prije ili kasnije dovode do njihovog sloma, izazivajući psihičke smetnje, anksioznost, psihosomatska oboljenja i sl.

Sa stanovišta emocija stres se ispoljava najčešće kroz prisustvo negativnih osjećanja. Prisustvo intenzivnih negativnih emocija je krucijalno u reagovanju na stres, jer su one okidač za sve ostale simptome stresa. Usljed stresa, kod osobe se najprije jave negativne emocije, a kao pratioci slijede ostali simptomi.

Postoji mnogo načina na koje možemo da ublažimo ili otklonimo štetne posljedice svakodnevnog stresa i to mogu biti psihoterapija, bavljenje sportom ili nekim hobijem, kao i brojne anti-stres metode i tehnike (joga, autogenog treninga, meditacije) i zdrave namirnice .

Recept
Topla voda u kombinaciji sa limunom i sječenim đumbirom je odličan način da podstaknete varenje. Đumbir je bogat antioksidansom gingerolom koji pomaže u otklanjanju štetnih materija koje proizvodi naše tijelo kada smo zabrinuti, pa đumbir pomaže i kod smanjenja psihološkog stresa.

Priprema napitka: Korijen đumbira operite i ogulite. Zatim izrendajte ili isjeckajte na kriškice korijen veličine 2 cm. Prelijte sa pola litra ključale vode i ostavite da odstoji 15 minuta. Nakon toga procijedite i dodajte krišku limuna!