Grickanje noktiju je ružna i opasna navika: Evo kako da prestanete!

Navika od koje se teže odviknuti nego od pušenja, kako su pokazala brojna istraživanja, jeste grickanje noktiju. Uz ova tri savjeta ćete se odvići od te ružne navike.

Upaljena koža, crvenilo, neugledni rubovi nokta, infekcije i vidljivi rubovi jagodica opisuju izgled noktiju podložnih ružnoj navici grickanja. Osim estetskih ova navika ima i vrlo neprijatne zdravstvene posledice, jer učestalim stavljanjem prstiju u usta unosimo na stotine virusa i bakterija iz okoline.

Uz brojne načine u odvikavanju ova tri savjeta kod brojnih su se pokazala djelotvornim:

Premazi za nokte gorkog ukusa i nepodnošljivog mirisa

Trik koji se često koristi kada su u pitanju djeca koja grickaju nokte je premazivanje prstiju smjesom gorkog i smrdljivog ukusa. Upravo na toj bazi je moguće pronaći lakove za nokte koji sprečavanju približavanje ustima. Druga slična opcija je dodatak ljute papričice i ribljeg ulja u kremu za ruke.

Uposlite ruke vježbanjem, stiskanjem loptice…

Upošljavanje prstiju na način da u situacijama kada mirujete stiskate lopticu ili prebacujete novčić od palca do malog prsta, efikasna je metoda protiv grickanja. Vježba koja jednako pomaže u oslobađanju stresa i samim time u smanjenju potrebe za grickanjem je ukrštanje ruku.

Vježbu možete izvesti stojeći ili sjedeći na način da desni dlan na predjelu zgloba prebacite preko lijevog i isprepletete prste vraćajući sklopnjene dlanove prema tijelu i stavljajući ih naslonjene na bradu.

Fotografiju svojih noktiju držite pred očima što češće

Fotografišite izgled svojih noktiju i uporedite ih sa njegovanima, potrudite se da vam takva fotografija bude pred očima što češće. Drugi savjet je da tokom druženja nastojite dlanove držati otvorenima i time vidljivim bez skrivanja. Pogledi drugih bit će vam dovoljna opomena da odustanete od posezanja za novim ‘grizom’.