Greške koje ljudi prave kada peru kosu

Nastojite da manje perete kosu, jer to omogućava vašem tjemenu da se prilagodi i proizvodi samo potrebnu količinu ulja.

Možda će vam trebati neko vrijeme da se naviknete ako ste serijski dnevni perač kose, pa pronađite šta “radi” u vašem slučaju. Ako imate finu kosu, preporuka je da je perete svaka dva do tri dana, dok osobe sa debljom kosom mogu i do pet dana bez šamponiranja.

Šamponiranje

Ako govorimo o šamponu, veoma je važno odabrati proizvod dobrog kvaliteta koji ne sadrži sulfate i parabene. Ovi sastojci čine da se šampon zapjeni, što je zadovoljavajuće i nešto što smo bili uslovljeni da povezujemo sa “čistom kosom”, ali takođe isušuju kosu i čine da boja izblijedi, upozoravaju stručnjaci.

Efekat pjene izazvane šamponima sa ovim sastojcima guli kosu više nego što je potrebno, što može dovesti do masnoće uslijed prekomjerne proizvodnje ulja. A kada odaberete šampon, koristite ga dva puta kada perete kosu.

Prvo ispiranje jednostavno uklanja masnoću i prljavštinu, nešto što svaki šampon može da uradi, objasnili su koloristi. Sekundarno pranje vam daje rezultate za koje ste kupili šampon. Na primjer, ako kupite hidratantni šampon, on čisti pri prvom pranju, ali samo deponuje hidratantna svojstva pri drugom. I nemojte koristiti previše šampona i trebalo bi da se pjeni u vašim rukama, a ne na kosi.

Masaža

Kada se šampon nanese na kosu, odvojite malo vremena za masažu vlasišta. Koristite vrhove prstiju i čvrsto radite kružnim pokretima preko glave, savjetovali su. Izbjegavajte da koristite nokte ili da budete previše agresivni. Minimalni pritisak je najbolji. Zatim podignite kosu da biste otkrili dijelove ispod. Onda bi trebalo da ponovite cijeli proces, ali koristite malo manje šampona i pjene. Što se tiče ostalih proizvoda, pobrinite se da imate pristojan regenerator, ali nemojte ga nanositi previše. Iscjedite višak vode iz pramenova prije nanošenja, a balzam koncentrišite na vrhovima kose. I razmislite o dodavanju maske za kosu vašem nedjeljnom režimu nege kose.

Maska

Nježno stisnite kosu peškirom prije nanošenja kako biste izbjegli da se razblaži i ostavite da djeluje deset minuta savetuju frizeri. Steknite naviku da koristite masku jednom nedjeljno za dodatni sjaj. Da biste završili proces pranja, još jednom isperite kosu hladnom vodom. Ako ne isperete kako treba, vaša kosa će biti ravna i beživotna. Hladna voda će zatvoriti kutikulu, prenose Magazin Novosti.

Tvrda voda

Ako živite u oblasti tvrde vode, trebalo bi da razmislite o tome da možda isperite kosu gaziranom vodom. Ali ovo ne mora biti tako dekadentno kao što zvuči. Brend supermarketa je u redu, kažu stručnjaci. Ugljen-dioksid u vodi podiže mineralne naslage sa vlasišta i kose, ostavljajući ih sjajnim i bez nakupljanja. I kao posljednji savjet, trio je objasnio da treba izbjegavati upotrebu peškira za sušenje kose – umjesto toga koristite turban od mikrovlakana da biste smanjili kovrdžanje i oštećenje.

10 najčešćih grešaka pri pranju kose

 

  • Prečesto pranje kose
  • Korišćenje neodgovarajućih proizvoda za vaš tip kose
  • Ne primjenjujete dvostruko šamponiranje
  • Korišćenje previše proizvoda
  • Ne masirate skalp
  • Ne podižete kosu
  • Ne koristite redovno maske za kosu
  • Ne ispirate hladnom vodom
  • Ne koristite gaziranu vodu
  • Koristite peškir