Gradić iz bajke: KLINT ISTVUD GRADONAČELNIK, PSI CARUJU

Ovaj zapanjujući grad izgleda kao da je ispao iz najljepše knjige bajki. Teško je povjerovati, ali Karmel na moru postoji u stvarnosti.

Osnovan je 1771. godine u sklopu misije širenja hršćanstva, a na početku 20. vijeka postaje jedno od najvažnijih središta za umetnike koji od tada nisu prestali da dolaze.

Ovaj grad u kojem danas živi oko 3.800 stanovnika svojevrsni je mikrokosmos u kome se život bazira na vrednostima tzv. kalifornijskog sna, odnosno samostalnosti, kreativnosti i neumornom slobodnom duhu.

Za ovo sanjivo mjesto čuli su mnogi, ali trenutak u kojem je dobilo svojih pet minuta slave desio se kasnih osamdesetih kad je funkciju gradonačelnika dobio kralj vestern filmova Klint Istvud. I mada dugo nije gradski čelnik i danas ga možete vidjeti i čuti kako svira klavir u baru na Mission Ranchu.

Uz njegovo ime, još jedna poznata osoba dala je veliki doprinos ovom grad – bila je to Doris Dej, koja se pobrinula za povlašćeni status pasa koji su dobrodošli u gotovo sve objekte u gradu.

Da bi izbjegli masovnu urbanizaciju i zadržali ovaj grad malim, stanovnici Karmela na moru usvojili su neke nekonvencionalne zakone, pa tako u ovom gradu postoji ograničenje uličnog osvjetljenja (da ne bude previše očaravajuć), nema visokih zgrada (jer su klaustrofobične) i na kućama nema brojeva (kako bi se izbeglo pretjerano definisanje stvari).

Da bi se lakše kretali noću, lokalni stanovnici nose sa sobom džepne lampe. Kao što ne postoje adrese, u Karmelu ne postoje ni fast food lanci restorana, već se ugostiteljska ponuda bazira na raznovrsnoj svjetskoj kuhinji, domaćoj hrani i vinu, piše putnikofer.hr.

Ipak, možda jedno od najpoznatijih pravila je ono o nenošenju visokih štikli. Naime, budući da su gradske vlasti zabranile sječu drveća, korijenje velikih čempresa je sve češće podizalo pločnik, te su neravne staze i ulice postale problematične za stilski odvene žene. Kako bi izbjegli sudske sporove s ženama koje su se povrijedile noseći štikle, Karmel je postao jedini grad u Americi čija je vlast zabranila nošenje cipela s petom višom od pet centimetara.