GRAD OPSJEDNUT DORUČKOM, OVDJE SE JEDE I DEVET PUTA DNEVNO

U tajlandskom gradu Trang, ljudi se bude prije četiri sata ujutru i odlaze u mračne sale ili do kioska brze hrane kako bi ispoštovali svoje jutarnje rituale. Stanovnici ovog grada imaju reputaciju pravih gurmana koji jedu i do devet puta dnevno.

Ne postoji mnogo mjesta na svijetu, u kojima su ljudi spremni da u tolikoj mjeri prilagode sve svojim navikama u ishrani, kao što je na primjer konzumiranje pečenog svinjskog mesa svakog dana. Ali isto tako, ne postoji mnogo mjesta na svijetu koja tako ozbiljno shvataju doručak kao Trang. Čak i u zemlji kao što je Tajland, u kojoj su ljudi ozbiljno opsjednuti hranom, entuzijazam za prvi obrok u danu se čini gotovo patološkim.

U Trangu možete započeti svoj dan u ogromnim dvoranama, gdje se jede dim sum (veliki izbor malih kineskih jela) ili u restoranima, u kojima se služe nudle i rižine kaše. Možete uživati i u jelima s karijem, hrskavim štapićima od tijesta ili u svinjskom pečenju koje se služi na kilogram. Ali zašto doručak i zašto Trang?

Restorani u Trangu primaju različite vrste radnika – objasnio je Khanaporn Janjirdsak, ugostitelj iz Tranga za BBC Travel kada su ga pitali zašto je Trang toliko opsjednut doručkom.

Neki od njih se bude u dva ujutru, a ljudi koji vode restorane odlaze u nabavku namirnica u pet sati ujutru. Ljudi ovdje stalno jedu – rekao je on.

Sakupljanje kaučuka je vrlo važno u selima oko Tranga, a činjenica da se sve to radi noću i u ranim jutarnjim satima je dovela do toga da ljudi doručkuju prije nego što sunce izađe.

Još jedan vrlo bitan razlog za ovu naviku jeste imigracija – od 15. vijeka ovo područje privlači kineske imigrante. Trang je postao dom velikom broju njih, pa je i to uticalo na kulturu obaveznog doručka u Trangu.

U stara vremena ljudi bi samo dolazili i pili čaj – objasnila je Yaowanee Thirakleela, četvrta generacija kantonskih vlasnika restorana Jip Khao.

Njen restoran je već u sedam ujutru krcat porodicama, školarcima, penzionerima i ljudima na putu do posla.

Uz čaj nije bilo mnogo stvari za jelo – nekoliko knedli na pari, možda prženi štapići od tijesta – kaže ona.

Međutim, u narednim decenijama, čajdžinice u ovom gradu su u svoju ponudu uvrstile više prehrambenih proizvoda, pa je tako danas Trang sinonim za ogromne dvorane sa sumom koje nude na desetine prženih jela i jela na pari, kao i nudle i jela sa rižom.
I BUREK JE NAJBOLJA ULIČNA HRANA

Ali Jip Khao je jedan od rijetkih koji održava relativno mali meni jela sa sumom, koji su svi napravljeni u kući i u tradicionalnom stilu u širokom plehu, a ne u sitnim korpicama od bambusa.

Dio svakog doručka u Trangu je masna hrana u vidu pečene svinjetine (u slatkoj i aromatičnoj marinadi), a pored nje, u ovom gradu se jedu i štapići od prženog tijesta.
U TRI UJUTRU SE PRIPREMA TIJESTO

Ustajem svaki dan u tri ujutru da pripremim tijesto – objasnio je Somyot Athakijmongkol, vlasnik druge generacije Kun Chiang Bang Raka, malog restorana koji poslužuje samo doručak, a služi najbolje štapiće u gradu.

Tijesto počinjem da pržim u šest ujutru. I obično rasprodajemo do devet ujutru – kaže on.

Osim uticaja kineske kuhinje, u ovom dijelu Tajlanda je primjetan i uticaj indijske kuhinje, a ono što je interesantno jeste broj obroka koji imaju stanovnici ovog grada.

Ljudi u Trangu imaju reputaciju ozbiljnih gurmana. Svuda na Tajlandu se jede tri, možda četiri puta dnevno, ali ljudi u Trangu jedu devet puta u toku dana.