Grad duhova ispunjen dvorcima iz bajki: ALI, NI JEDNOG STANOVNIKA!

Stotine gotovo identičnih dvoraca uz ovaj turski brežuljak – ali tamo ne živi ni jedan jedini čovjek. Čuje se samo vjetar koji duva kroz nikad useljene luksuzne vile
Zamislite predivan krajolik visokih, netaknutih dvoraca koliko daleko mogu vidjeti vaše oči. Zvuči nevjerovatno – i jeste – ali ne na način na koji bi čovjek pomislio. Te Diznijeve vile nalaze u turskom naselju Burdž al Babas i potpuno su napuštene.

Smješten otprilike na pola puta između Istanbula i Ankare, prazni grad sastoji se od stotina gotovo identičnih dvoraca u različitim stadijumima dovršenosti. Kad su započeli gradnju 2014. godine, investitori su htjeli da ove identične vile budu luksuzne kuće za odmor bogatim turistima. Međutim, kada je firma 2018. godine bankrotirala, investitori su odustali od posla, zbog čega je gradnja u potpunosti stala.

Dosadašnja je izgradnja koštala 200 miliona dolara. No, umjesto grandioznog, višemilionskog posla, Burjdžal Babas postao je nešto iz distopijskog romana. Spoljni delovi dvorca su napravljeni u francuskom stilu s ukrašenim fasadama, Julijinim balkonima i okruglim kupolama koje ih ukrašavaju.
Ali iznutra, neke vile su u potpunosti gotove, a neke nisu ni započete. U nekim vilama se čini kao da su radnici usred radnog dana samo zastali s poslom, otišli i ostavili stvari tako kakve su bile. Radnici su završili 587 od 732 planirane vile u Burdž al Babasu. Bilo je takođe planova za izgradnju bioskopskih dvorana, sportskih objekata i turskih kupatila.

Dvorci su prvobitno dolazili s cijenom od 400.000 do 500.000 dolara, a nekolicina ih je i prodata. No s neizvjesnom budućnošću projekta, dio prodaje morao je da bude otkazan.Međutim, oslabljena turska lira izuzetno je otežala preduzećima otplatu stranih dugova nakupljenih za finansiranje velikih građevinskih projekata.

Turska je 2018. ublažila finansijske kriterijume za strance da postanu državljani. Nada se da će se tim potezom udvostručiti godišnja ulaganja u imovinu u zemlji. Što se tiče Burdž al Babasa, svaka nada za zajednicu bogataša s luksuznim odmaralištem nije izgubljena – barem ne još.

“Moramo da prodamo samo 100 vila da bismo otplatili dug. Vjerujem da ovu krizu možemo prebroditi za četiri do pet mjeseci i djelimično oživimo projekt”, kažu iz firme “Sarot Property Group”.