GRAČANICA: LABUDOV ŽIVOT SA PTICAMA SJENICAMA

Rijetke su prilike da bilo koja ptica sama dolijeće čovjeku na prozor ili na ruku. U Gračanici već 12 godina sjenice dolijeću Labudu Trepaniću na rame, u ruku, na glavu i – pjevaju mu. On im tepa, a one cvrkuću, pjevaju….

Labudu sjenice, iako nikada nisu živjele u kavezu bez bilo kakvih problema dođu na prst, a odatle lagano skakuću po cijeloj ruci, odlete i na glavu. I pjevaju, cvrkuću… Ori se Labudova kuća i dvorište. Čak i kada pije kafu ili meraklija uz domaću rakiju i sevdah pjesmu, sjenice mu prave društvo na stolu, ili na ramenima. Poznato je da sjenice najčešće borave na okućnicama, po baštama i u živicama od trnja. Rijetko se uspiju pripitomiti. Labud je uspio.

„Već 12 godina sa njima se družim, razgovaramo i pjevamo. Krenulo je sa jednom sjenicom. Prvo sam nju navikao da mi dolazi i jede iz ruke, a onda je ona dovodila mlade (po 2-3) i hranila ih iz moje ruke. Oni su to sve gledali, a onda i oni počeli slijetati na moju ruku. Bila je garava i zato sam je prozvao „Garica“– ispričao je za „aura.ba“ Labud.

On sjenice hrani tokom cijele godine. Hrani ih orasima, čak im kupuje i loj. Ima, kaže, sa njima bezbroj zgoda. Tokom ljeta, kada su vrata i prozori otvoreni, stalno su uz njega. Ako se duže uspava, počnu ga buditi svojim cvrkutom. A ako je prozor zatvoren, kuckaju mu u staklo. I Labudove goste sjenice su prihvatile. Hoće uzeti hranu iz njihovih ruku, ali ako je Labud tu. Ne dozvoljavaju nikome da ih dira ili uhvati za nožicu. Jedino Labudu vjeruju.

Zbog jedne sjenice, za koju je bio posebno vezan, Labud je prije šest godina krvavo „zaratio“ s mačkom. Prevario je i njega i sjenicu.

„Toj sam sjenici tepao moja curica. Ona je bila velika maza, samo je jela iz moje ruke. Izvela je dosta generacija i sve svoje mlade je dovodila meni u kuću. Nisam vidio mačka ispod prozora. Samo što sam joj otvorio prozor i ona sletjela na mogu ruku, mačak se bacio, uzeo je s moje ruke i pobjegao. Nisam ga mogao stići, ali mu to nikada nisam mogao oprostiti – ispričao je za portal „aura.ba“ Labud Trepanić.

(aura.ba)