GOVOR TIJELA: Šta pokreti ruku kazuju o šefovima, mladoženjama i vozačima?

Sretni će mladoženja čvrsto obujmiti svoju ženu, djevojka i mladić držat će se za ruku i grliti i na javnom mjestu, dajući tako svima do znanja da pripadaju jedno drugome. Ponosni novopečeni vlasnik automobila, stavit će ruku na njega ili položiti nogu na branik. Šefovi nerijetko u svojoj kancelariji sjede sa nogama podignutim na sto, pokazujući takvim položajem da polažu sva prava na prostoriju i na namještaj u njoj…

 

Ljudi često, pa i nesvjesno, pokretom ili stavom pokazuju da neki predmet, prostor, pa čak i osobu smatraju svojim neprikosnovenim vlasništvom. Najrječitija takva gesta jeste naslanjanje na drugog čovjeka ili na neki predmet, a poruka je nedvosmislena: “Odbij, to je moje!” No, naslanjanjem se može iskazivati i želja za dominacijom ili se pak može i zastrašivati osoba kojoj bismo htjeli preoteti nešto za što ona vjeruje da je njezino.

Ja sam moćniji!

Šefovi nerijetko u svojoj kancelariji sjede sa nogama podignutim na sto ili na dopola izvučenu ladicu, pokazujući takvim položajem da polažu sva prava na prostoriju i na namještaj u njoj. Šef koji obje noge drži na stolu, vjerojatno će promijeniti položaj čim njegov nadređeni uđe u prostoriju ili će noge spustiti na najnižu ladicu, ili ih staviti na pod, ali tako da barem jedna noga bude priljubljena uz sto.

Neka su istraživanja pokazala da mnogi zaposlenici, netom nakon što budu unaprijeđeni na rukovodeće mjesto, počinju koristiti iste pokrete kao i njihovi dojučerašnji šefovi, iako prije to nisu radili.

Kanimo li, međutim, nekoga preplašiti ili probuditi strahopoštovanje, koristit ćemo neki njegov predmet ili namještaj bez dopuštenja. Sjedenje za tuđem radnom stolom ili korištenje tuđeg računara, odašilje poruku: “ Šta mi možeš? Znam da je ovo tvoje, ali ja sam moćniji!” I takvim su potezima naročito skloni šefovi.

Štetno za pregovore

Ko želi ostvariti dobru saradnju sa drugima, bez obzira je li riječ o nadređenim, podređenim ili ravnopravnim saradnicima, klonit će se takvih pokreta posjedovanja. Oni naročito mogu štetiti za vrijeme pregovora i dogovora o zajedničkoj akciji ili poslu.

Ako vas živciraju položaji tijela kojima osoba iskazuje svoju nadmoć ili nadmenost, recimo, sjedi s nogama na stolu, diskretno i sami poduzmite nešto: pružite joj, na primjer, neki papir ili predmet kojega neće, u takvom položaju tijela, moći dohvatiti, pa će ga stoga, silom prilika, morati promijeniti. Barem nakratko.

No, važno je znati i to da neke osobe posežu za pojedinim gestama bez neke posebne namjere, na primjer, naslanjaju se na vrata, iz čiste navike, tako da i nisu svjesne da time mogu uplašiti ili izazvati neugodu kod ostalih ljudi.

/aura.ba/