GOVOR SREDNJIM PRSTOM POZNATIH LIČNOSTI: EVO VAM GA NA!

bush-fingerSrednji prst pokazuju apsolutno svi, i pripadnici srednjeg staleža ali i oni s “aristokratskim porijeklom”. U iskazivanju opće nekulture, ipak, prednjače pripadnici holivudskog glamura. Ali, šta je to što ih tjera da dižu srednji prst pred objektivima fotoaparata, kako bi njihova nekultura ostala ovjekovječena? Neki od njih to rade da bi dobili koju naslovnu stranu, a neki jer im je upravo dosadilo da se njihove slike povlače po tabloidima.

indeksirajMožda su krivi slava i novac. Možda pod teretom uspjeha poznata lica gube kompas i iskazuju svoje frustracije na bilo kome ko im se nađe na putu. Pokazivanje srednjeg prsta je i čin revolta, odmazde, želje za dominacijom ali i želje da se onom kome je prst pokazan stavi do znanja da je niko i ništa.

britney-spears-middle-finger-salute-02Poruka naciji ili neprijateljima!?

Američki predsjednik Džordž Buš ne samo što ljude diljem svijeta oduševljava pričajući gluposti, ne preza i da svoj srednji prst pokaže za vrijeme šetnje sa psom, gostujući na CNN-u ali i za vrijeme održavanja najvećih državnih manifestacija. Dok u jednoj ruci drži američku zastavu, Džordž okupljenoj svjetini maše sa srednjim prstom druge ruke. Predsjednički, nema šta.

rs_293x473-130625084013-634-diaz-finger-jlc“Srednjak” paparacima

Dok je započinjala karijeru, Britni Spirs je glumila nevinu djevojčicu. Nakon što su joj se ploče počele prodavati vrtoglavom brzinom, ona je sa još većom brzinom šokirala svoje fanove diljem svijeta. Pijana, drogirana, bez donjeg veša i uz obavezno pokazivanje “srednjaka” – to je postao njen novi zaštitni znak.

Porodična tradicija

Kad na nekoj utakmici Dejvid Bekam ne bi pokazao srednji prst sudiji, taj meč ne bi imao svoju draž. Publici je to bila posebna atrakcija, pa čak i sudijama i akterima na nogometnim terenima. Svoje navike sa fudbalskih terena, Dejvid Bekam je nastavio upražnjavati i u svakodnevnici, a svojim “manirima” sa srednjakom “zarazio” je i suprugu Viktoriju i njihovo troje djece.

Opet smo te “nasankale”, evo ti ga

Holivudske glumice Čarliz Teron, Kirsti Eli, Džudi Foster i Kameron Diaz takođe ne prezaju potegnuti srednji prst, čim ugledaju nekoga sa fotoaparatom. Holivudske dive koje krasi anđeosko lice naprosto pobjesne kad ih neko pokuša uslikati nenašminkane i u trenerkama. Valjda od straha da javnost ne dozna kako im je izgled daleko od anđeoske percepcije ljepote.

thebeckbirdmtx_468x475– Opet smo te “nasankale”, evo ti ga – poručile su holivudske dive paparacu jednog britanskog tabloida.

Oba “srednjaka” za radoznale

Američki reper Eminem čak je i za naslovnice svojih albuma srednji prst stavljao u prvi plan. Džastin Timberlejk svoj prezir prema paparacima najčešće iskazuje upravo “ručnim manirima”, a džetseterka Džordan i postala je poznata samo zbog ekscesa kojima je sklona; razvrat, golotinja, narkomanija i dizanje srednjih prstiju na obje ruke gdje god da se pojavi. Kanadska pop pjevačica Avril Lavinj naprosto obožava da šeta s prstima podignutim uvis.

(aura.ba)