Gorka domaća kafa je najzdravija

Mnogima od nas dan ne počinje prije prve šoljice kafe. Među nama svakako postoje oni koji vole gorku kafu, ali većina voli manje ili više da je zasladi.

Međutim, stručnjaci kažu da bi trebalo da se ugledamo na manjinu koja pije gorku kafu. Sudeći prema istraživanjima ne bi trebalo ni da stavljamo mleko u kafu jer kada se pomiješa sa velikim količinama kofeina, izlučivanje kalcijuma u urinu se povećava, a velika količina se taloži u crijevima.

Kazein, koji se nalazi u mlijeku kada dođe u kontakt sa kofeinom koaguliše i stvara gas koji izaziva nadimanje, bolove u stomaku i trbušne tegobe. Uz to, nutricionisti kažu da mlijeko u kafi blokira metabolizam i glavni je razlog kada neko ne može da smrša.

Isto važi i za kafe-torte koje su postale veoma popularne u poslednjih nekoliko godina. Kafe bogate slojevima šlaga i sirupa dostižu astronomske količine kalorija. Na primjer, takva kafa u maloj čaši može da sadrži i do 300 kalorija, odnosno praznih kalorija koje nemaju hranljivu vrijednost, pa tako čine više štete nego koristi.

Čak iako izbjegavate ovu vrstu kafe veća je vjerovatnoća da ćete sipati jednu do dvije kašičice šećera, a to ne samo da stvara niz zdravstvenih problema, poput dijabetesa i gojaznosti, već i mijenja originalni ukus kafe. Ukoliko pak, ne volite da pijete gorku kafu, onda alternativu pronađite u prirodnim zaslađivačima.