GODIŠNJI ODMOR TREBA DA TRAJE DUŽE OD OSAM DANA

Kad planirate odmor, jedna od glavnih stvari o kojoj treba da razmislite prilikom planiranja je koliko dugo ćete ostati.

Iako bi neki od nas na odmoru bili zauvijek, ipak postoji tačno određeni broj dana koji je idealan za maksimalno opuštanje koje će u krajnjem uticati na zdravlje.

Prema naučnim istraživanjima, objavljenim u časopisu Journal of Happiness Studies, postoji savršena dužina trajanja odmora koje ima pozitivan učinak na vaše zdravlje. Tim pitanjem su se bavili istraživači na Univerzitetu Radboud u Holandiji, prenosi CDM.

Koliko je, onda, dana godišnjeg odmora idealno? Odgovor je, kažu, duže od osam.

U sprovednom istraživanju bila su 54 učesnika, prosječne starosti od 42,5 godina, a svi su bili zaposleni. Ovo istraživanje bilo je usredsređeno na duži godišnji odmor – u rasponu od 15 do 34 dana, odnosno u prosjeku 23 dana. Naučnici su proučavali psihološke procese povezane s takvim dugim odlaskom od posla i kakve je to učinke imalo na njihovo zdravlje tokom i nakon odmora.

Pratilo se šest stvari: zdravstveno stanje, umor, zadovoljstvo, raspoloženje, napetost i nivoi energije. Utvrđeno je kako su se zdravstvene dobrobiti ubrzano povećale za vrijeme odmora, i to osmi dan.

Međutim, u roku od nedjelju dana od vraćanja na posao, zdravstvene dobrobiti su se vratile na početni nivo.

I dok je ovaj pozitivan efekat bio kratkotrajan, dobrobit po zdravlje poboljšao se tokom dužeg ljetnjeg odmora.

Dakle, ako želite maksimalno da iskoristite svoj godišnji odmor i da se zaista osjećate odmorno i sveže, pokušajte se odmorati duže od osam dana i ispunite svoje vrijeme prijatnim i opuštajućim iskustvima kako biste poboljšali svoje zdravlje.