Godine čine svoje, ali i plastični hirurzi: Pogledajte kako su nekada izgledale Brena, Dragana, Hanka, Šaban, Zorica, Halid….

Ovo su nevjerovatne transformacije, zbog kojih ćete se i nasmijati, a vjerovatno i nešto prokomentarisati. Niko nije otporan na vrijeme, pa tako ni estradni umjetnici. Predstavljamo vam 10 najneverovatnijih transformacija…

  1. Šaban Šaulić prvi narodnjak s perikom

Veoma mlad je oćelavio. Sa 30 godina nije imao kose. Važio je kao prvi estradni muškarac u bivšoj Jugoslaviji (prije Duška Lokina) koji je nosio periku, ali nikada to nije htio priznati. Zanimljivo je da je imao čak deset identičnih perika, da se u slučaju nepredviđenih situacija ne bi primijetilo. Uvijek je u rezervi nosio po dvije. I imao je posebo ljepilo kojom je perika čvrsto stajala na glavi.

Jednom prilikom u Sarajevu se posvađao sa svojom ljubavnicom Eminom, zaključao je u hotel Holidej in, a ona mu iz inata sakrila to ljepilo. Šaban otišao na revijalnu fudbalsku utakmicu pjevača i ekipe novinara, na Koševu puhnuo jak vjetar, perika mu sletjela s glave….

2. Zorica Brunclik kao Tina Tarner

Ovo su osamdesete godine kada je Zorica bila prvi put u vrhu jugo estrade. Nije na vrhu, ali je pri vrhu. Od nje su tada bile “jače” Lepa, Hanka, Vera Matović… Zbog nje su uvijek bili podijeljeni i javnost i kritičari, a ona je uvijek imala ambiciju da bude u centru pažnje, vodila je računa i o scenskom izgledu. Jedno vrijeme je nosila frizuru i garderobu po uzoru na Tinu Tarner. Prije toga je otišla na plastičnu operaciju i ugradila silikone. Bilo je to 84. godine.

3. Dragan Kojić Keba: Aj, razlike! Drastične!

4. Haris Džinović: Skupa mu perika, šešir je jeftiniji!

Dao mu Bog glas i muzikalnost, ali ga uskratio za brojne radosti i zadovoljstva. U djetinjstvu teško ranjen, umalo ostao invalid. Preskačući preko tarabe (majka ga ganjala prutom) umalo nije ostao bez testisa, dosta rano u dvadeset i nekoj ostao bez kose, dosta dugo čekao da izraste u veliku zvijezdu. Napravio solidan uspjeh sa prvom postavom “Sar e roma”, gdje je kao vokalni solista imao zaštitni znak šešir. Nije pričao da prikriva tako ćelavost

PROČITAJTE I OVO

NIJE MIROSLAV ILIĆ JEDINI; VANBRAČNU DJECU IMAJU ŠABAN, HALID, KEBA, MARINKO, HARI MATA HARI, KOKE, MEĆAVA, GORAN VIŠNJIĆ…

4. Dragana Mirković: Nepismena, ali uporna i muzikalna

Za Draganu kažu danas da je jedna od najbogatijih pjevačica iz bivše Juge. Udala se za bosanskog Hrvata, nastanjenog u Beču Tonija Bijelića. Upoznali su se u ratnim godinama raspada Jugoslavije. Dragana je pobjegla od tadašnjeg životnog saputnika i menadžera, inače četničkog vojvode Zorana Bašanovića. Stanila se u Beču. jedno vrijeme je s Nedom Ukraden živjela u jednom bečkom objektu za izbjeglice. Neda je u to vrijeme bila bliska sa Antom Bijelićem, današnjim Draganinim svekrom. Tako će se upoznati i Dragana sa Tonijem. I rodila se ljubav, ali i najsretnija bračna zajednica na estradi. Dragana se usput i kultivisala, srednju školu je završila u Srebreniku (preko štele), kurseve njemačkog i engleskog je završavala po Beču.

5. Halid Muslimović: Sarajlije ga zvale prijedorskim šupkom

Samo je Ibro Mangafić vjerovao u uspjeh Halida Muslimovića. Da njega nije bilo i da nije bukvalno ucjenjivao ljude iz tadašnjeg “Diskotona” nikada Halid ne bi dočekao svoju prvu ploču, niti bi publika imala prilike da vidi Muslimovića na omotnici LP-ija.

Desila se nevjerovatna stvar. Publika je odmah prihvatila Halidovu pjesmu “O jarane, jarane”, posebno su počele da za njim luduju žene.

Da li iz ljubomore, pakosti ili straha od konkurencije tadašanje sarajevske estradne zvijezde Muslimovića nisu dočekale s oduševljenjem. Zvali su ga prijedorskim šupkom. Taj “prijedorski šupak” kasnije je postao “Plavi čuperak” i skoro četiri decenije je u vrhu estrade.

6. Lepa Lukić: Kraljicas krunom i u opancima Lapa Lukić nosi titulu kraljice narodne pjesme. Do ove titule je došla pjevajući “Od izvora dva putića”, “Opančići na ključiće”, “Šaran ćilim vijigama”… Žena nema kompleksa, lafica je i velika zvijezda. Nije bila sretna u ljubavi, a na pozornici i u kockarnicama je uvijek imala uspjeha.

8. Marinko Rokvić: Zbog njega je Milena Plavšić ostala neudata

Krajišnik, veliki pjevač, Marinko Rokvić važio je za velikog estradnog lafa. I nije birao. tako mu se zalomilo jedno vanbračno dijete, nekoliko tuča, afera…. Zbog njega je Milena Plavšić ostala neudata. Nikada ga nije prežalila…

9. Lepa Brena: Zar nije deformacija očigledna?

O Breni se sve zna; jedino nam nije jasno gdje je i kako uspjela “stesati” sve viškove na sebi. Ona danas sa preko 50 godina izgleda ljepše nego sa 20 ljeta.

10. Vesna Zmijanac: 1980. nije bilo foto šopa!

O Zmijančevoj se sve zna. Žena je živjela svoj život “punim plućima”, ponekad “išla džonom” zarad karijere. Najviše je napakostila Zorici Brunclik, bila je skoro sahranila na estradi devedesetih godina prošlog vijeka.

Ostaje jedna velika zagonetka: Ko može duže ostati trijezan, odnosno ko manje može popiti viskija; ona ili Šaban, a da su u sjajnoj formi. (aura.ba/E.Milić)

PROČITAJTE I OVO

Možete li prepoznati pet velikana sa ove fotografije snimljene 1986. godine