Glog je glavni sastojak najljekovitijeg napitka (Recept)

Smatra se da ovaj liker pospješuje probavu

 

Glog je biljka koja stimuliše krvotok, jača srce i preporučuje se nakon srčanog udara jer povećava prokrvljenost.

Takođe glog pomaže kod umora,anaksioznosti, problema sa spavanjem i manjka energije.

Jedna od najpoznatijih biljaka koje su posebno korisne za srce bez sumnje je glog, a liker od njegovih crvenih bobica klasično je sredstvo za jačanje srca.

Takođe se smatra da ovaj liker pospješuje probavu.

Glog je gust, trnovit grm iz porodice ruža, koji raste u područjima sa vlažnim klimatskim uslovima širom svijeta. Aktivna jedinjenja su izvedene iz lišća, cvijeta i plodova, koje imaju neprijatan miris i blago gorak ukus. Mnoge kulture kroz istoriju su prepoznale ljekovitost gloga za srce, uključujući i stare Grke i Indijance.

Recept:

300 g gloginja i 150 g šećera sipajte u flašu sa širim grlićem. Nalijte votku do vrha i stavite na prozorsku dasku. Svakog dana promućkajte. Bobice će ubrzo izgubiti boju i obojiti votku. Liker mora da odstoji najmanje šest sedmica. Zatim ga procijedite u drugu flašu. Preporučljivo je da svakodnevno popijete čašicu likera da biste spriječili srčane probleme ili ublažili postojeće lakše tegobe.

Ukoliko već uzimate neke druge lijekove za srčane tegobe, obavezno se konsultujte s ljekarom prije nego što počnete da pijete liker od gloga.