Glicerin – nezamjenjiv i koristan u svakoj kući

Sređivali ste kupatilo i u svom ormariću pronašli ste flašicu glicerina.

Odakle je – više se i ne sjećate. Šta raditi sa njim – vjerovatno i ne znate. Baciti – žao. Nemojte bacati!

Možda ćete se iznenaditi, ali primjena glicerina je veoma široka, i on će vam pomoći u najneočekivanijim situacijama, čak će vam uštedjeti vrijeme, novac i nerve.

Kako možete koristiti glicerin
Uz pomoć glicerina možete očistiti „teške“ mrlje
– fleke od bobičastog voća možete eliminisati tako što ćete sat vremena držati u glicerinu isflekano mjesto, a posle ga isprati u slanoj vodi.

– lako ćete očistiti svježu mrlju od kafe ili čaja ako isflekani dio odjeće stavite smjesu glicerina i kuhinjske soli (1:1). Čim fleka izblijedi, odmah je operite na ubičajeni način (ručno ili u veš mašini).

Glicerin protiv prašine
Ako glicerinom ispolirate lakirani drveni namještaj i ogledala, prašina se neće taložiti na njima.

Glicerin obnavlja kožne stvari
Ako se kožna stvar vremenom pohabala (jakna, tašna ili kožna garnitura), prebrišite je glicerinom. Možda joj nećete vratiti prvobitni izgled, ali izgledaće mnogo bolje i novije.

Natjeraće vaše podove da sijaju
Ako u kući imate parket ili laminat obrišite ih sa vodom i glicerinom (2-3 supene kašike glicerina na 5 l vode). Podovi će zasijati!

Glicerin za kosu
Najjednostavniji način: dodajte nekoliko kapi glicerina u šampon kod svakog pranja kose i kosa će postati poslušna, meka i hidrirana. Glicerin možete dodavati i u maske i pakovanja za kosu. Ova viskozna supstanca obavija dlaku i vlaži je.

Glicerin za ruke
U prodavnicama možete pronaći kreme za ruke sa glicerinom. Izuzetno su korisne, kako za hladne, tako i za vrele dane. Zimi štite ruke od hladnoće, ljeti – ublažavaju iritciju i svrab kože. Možete jednostavno da stavite malo glicerina na problematične i suve djelove ruku ili napraviti kupku za ruke: nekoliko kapi glicerina staviti u toplu vodu.

Glicerin za kožu lica
Glicerin se odavno koristi u kozmetičkoj industriji i uprkos evoluciji različitih komponenata u kozmetici, i dalje je popularan među proizvođačima. Činjenica je da on posjeduje jedinstvenu sposobnost – brzo upija vlagu i dugo je čuva. Ako ga nanesete na lice, koža ga neće apsorbovati, nego će glicerin stvoriti nevidljiv film, koji privlači mikroskopske molekule vode , koji se nalaze u vazduhu, i samim tim hidrira kožu.

Ako živite tamo gdje je vlažnost visoka – glicerin je vaš nezamjenljiv pomoćnik. Ako vlažnost nije visoka, glicerin počinje tražiti vodu u dubljim slojevima kože dehidrirajući je. Nemojte koristiti glicerin za njegu kože lica i kose kod niske vlažnosti vazduha.

Glicerin za pete
Glicerin možete koristiti za njegu grube kože ruku, stopala i ispucale pete. Recept je provjeren i djelotvorn. Posle desetak dana vidjećete fantastične rezultate! Vaše pete postaće roze boje, nježne i meke, a nokti će dobiti lijep sjaj.

Glicerin je izvrstan i za pravljenje domaćeg sapuna.