GLEDANJE U OVU SLIKU SMANJUJE STRES, JAČA KONCENTRACIJU

Bez obzira na to jeste li pod stresom, želite li odoljeti poslastici ili je pred vama važna odluka, dovoljno je gledati jednu sliku

Fotografije hladnih okruženja pomažu ljudima da kontroliraju misli i osjećaje, a još bolje djeluje ako ljudi i zamišljaju da su tamo, pokazalo je istraživanje. Ove fotogrtafije smiruju bilo kakvu ishitrenu reakciju.

“Fraze poput (odlučiti) hladne glave, ili hladnokrvo, očito imaju itekakvu naučnu podlogu” ističe dr. Idit Shalev.

Dodaje kako su se prošle studije usredotočile na učinak stvarne temperature na kognitivnu kontrolu. „Ovo je prvi puta da smo uspjeli izmjeriti djelovanje zamišljene temperature” pojašnjava dr. Shalev.

U studiji su ispitanici trebali ignorirati objekt koji se kreće i gledati u drugom pravcu – zvuči jednostavno no mozak je “baždaren” da ga privlače stvari koje se kreću. Ispitanici kojima su prije zadatka pokazivali fotografije hladnog krajolika riješili su zadatak puno bolje, dok je onima kojima su prvo gledali ljetne slike oko stalno “bježalo”.

“Istraživanje je pokazalo kako se kognitivna kontrola može aktivirati i bez fiziološkog podražaja. Ideja topline potiče opuštanje, dok hladni prizori povećavaju budnost koja vodi boljoj kognitivnoj kontroli” zaključuje dr. Shalev.