Gledanje ovog reality showa uništava vaše saosjećanje i čini vas lošijom osobom

Ako ste ljubiteljica showa Keeping Up With Kardashians, imamo lošu vijest za vas.


Naime, prema istraživanju londonskog ekonomskog fakulteta, gledanje ovog popularnog reality showa pogoršava vašu sposobnost saosjećanja sa siromašnima.

Dokazano je da glamurozan život, luksuz i sve povezano s multimilionskim bogatstvom povećava materijalističke želje i smanjuje našu brigu za okolinom.

U testiranju je sudjelovalo 487 odraslih osoba koji su bili podijeljeni u dvije grupe. Jednoj su grupi prikazani luksuzni predmeti i slike bogatih celebrityja, a drugoj grupi su na uvid dane neutralne fotografije poput javnog prijevoza ili seoskog pejzaža.

Rezultati su pokazali da je čak i najmanja izloženost slikama luksuznih materijalnih dobara negativno utjecala na ispitanike tako da im se smanjilo saosjećanje i potreba za pomoći socijalno ugroženim skupinama društva.

Sudionici ovog istraživanja bili su ispitani i o navikama gledanja emisija poput Keeping Up With Kardashians i sličnih. Redovni gledatelji pokazali su izraženu materijalnu stranu i manje saosjećanja.

Dr. Rodolfo Leyva, jedan od organizatora istraživanja, objasnio je kako različite osobe imaju različito izraženu naklonost prema materijalnom. Naime, osobe koje se žele obogatiti kako bi sebi pružile lagodan i luksuzan život najčešće su ljubitelji ovakvih showova i nisu skloni pomaganju, humanitarnom radu i sličnim djelovanjima.

S druge strane, osobe koje se žele obogatiti kako bi mogli pomoći drugima imaju kvalitetnije stavove, izraženu empatiju i manju sklonost gledanju ovakvih emisija.