Glavu gore! Pretjerano korištenje mobitela može uzrokovati bolno oštećenje vrata

Pametni telefon ima mnogo prednosti, ali i nekoliko nedostataka. Osim stalne dostupnosti, elektromagnetskog zračenja, svjetlosti LED ekrana – korištenje pametnog telefona može dovesti i do bolnih oštećenja vrata. Prema riječima stručnjaka, pametni telefon ili tablet koristimo svaki dan četiri sata ili duže – često u nepravilnom položaju tijela.

Oštećenje vrata ne nastaje odmah, to je spor proces. Dugoročno gledano, položaj u kojem je vrat nagnut prema naprijed izuzetno je naporan za naše tijelo. Neki su mišići stalno neuravnoteženo prenapregnuti.

Struktura našeg vrata vrlo je složena. Ako je ova struktura stalno napeta zbog konstantnog nepravilnog položaja, mogu nastati bolne i dugoročne posljedice. Što više naginjemo glavu prema naprijed to je opterećenje intenzivnije. Često su glavobolja, bolovi u vratu, trnci u rukama i šakama, trošenje intervertebralnih diskova i problemi s disanjem i probavom posljedica neprirodnog i nepravilnog držanja.

Savjet: Glavu gore! Samo kada sjedite u ispravnom položaju i svjesno vodite računa o tome, možete se riješiti lošeg držanja. U osnovi, bolje je pametni telefon podići u visinu očiju nego sagnuti glavu nad telefonom.

No, osim pravilnog držanja, važno je osigurati dovoljno kretanja. Kad morate sjediti duže, nastojte napraviti pauzu i uraditi vježbe istezanja. Zatražite instrukcije za neke vježbe od svog trenera ili fizioterapeuta, otiđite na masažu ili napravite sebi toplu kupku za opuštanje – to će umnogome olakšati napetost mišića i ublažiti bol.